Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ήρθε το ευρωπαϊκό «αδερφάκι» του Wikileaks

Τα ευρωπαϊκά “άπλυτα” ετοιμάζεται να βγάλει στην φόρα το Brussels Leaks που θεωρείται το ευρωπαϊκό αδερφάκι του Wikileaks.

Ένα «ευρωπαϊκό Wikileaks», με το όνομα Brussels Leaks, λειτουργεί τα τελευταία 24ωρα στο Διαδίκτυο. Οι διαχειριστές του υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν στη φόρα τα «άπλυτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτοντας μυστικές συμφωνίες που λαμβάνονται «πίσω από κλειστές πόρτες».
 
Ο ιστότοπος, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Αποστολή του είναι η δημοσιοποίηση εγγράφων που προέρχονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στις πολιτικές που χαράσσονται για μια σειρά από «καυτά» ζητήματα.
 
Εκπρόσωπος του site παραχώρησε συνέντευξη -μέσω email- στο ιστολόγιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (EJC), και αναφέρθηκε στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του Brussels Leaks.
 
«Αποτελείται από μια ομάδα δημοσιογράφων και ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο χώρο της επικοινωνίας στις Βρυξέλλες και έχουν περιέλθει σε γνώση τους έγγραφα που θα άξιζε να δημοσιοποιηθούν», δήλωσε στη δημοσιογράφο του EJC, Έμα Μπρούιν, ένας εκπρόσωπος του ιστότοπου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
Το site φιλοδοξεί να γίνει ένα «νέο Wikileaks» προσανατολισμένο αποκλειστικά σε ευρωπαϊκά θέματα.
 
«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με το υλικό που παίρνουμε, αλλά προφανώς οτιδήποτε είναι κοινωνικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος έχει για εμάς προτεραιότητα», εξήγησε ο εκπρόσωπός του, αρνούμενος ότι το Brussels Leaks έχει οποιαδήποτε σχέση με το Wikileaks.
 
Η διαχειριστική ομάδα του site ελπίζει να αποκτήσει πληροφορίες από «άτομα που εργάζονται στα όργανα της Ε.Ε., από εκπροσώπους των λόμπι και της βιομηχανίας, ακόμα και από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που βλέπουν ότι κάτι πάει στραβά και θέλουν να το γνωστοποιήσουν, διατηρώντας παράλληλα τη δουλειά τους», σημειώνει ο εκπρόσωπός του.
 
 
Αναφερόμενος στον κώδικα δεοντολογίας που ακολουθούν τα μέλη του Brussels Leaks, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι, ακριβώς επειδή παραμένουμε ανώνυμοι, χρειάζεται να χτίσουμε την αξιοπιστία και τη φήμη μας. Θα λέμε πάντα την αλήθεια, θα είμαστε ακριβείς και δίκαιοι, επιθυμώντας να τίθενται τα πάντα σε δημόσια λογοδοσία».
 
Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, οι ιδρυτές του εξηγούν το λόγο που τους ώθησε να δημιουργήσουν το Brussels Leaks.
 
«Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο τόπος όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν τον πλανήτη. Πολλές από τις αποφάσεις αυτές παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Επί χρόνια εργαζόμαστε για να καταστήσουμε πιο διαφανή αυτή τη διαδικασία (…). Έχουμε ενωθεί για τη δημιουργία του Brussels Leaks, που αποτελεί έναν τόπο συγκέντρωσης πληροφοριών οι οποίες προέρχονται από τα άδυτα της Ε.Ε.».
 
«Οι Βρυξέλλες είναι ένα ισχυρό μέρος με περισσότερους από 15.000 λομπίστες. Όλοι τους επηρεάζουν σημαντικές, διεθνούς βεληνεκούς αποφάσεις. Είναι αφελές να σκέφτεται κανείς ότι δεν συμβαίνουν διάφορα πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Brussels Leaks.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε