Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ισως ισλαμιστές αντάρτες πίσω απο την δολοφονία Γιούνες”

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ εκτίμησε ότι ισλαμιστές αντάρτες ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη των λίβυων εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους στη Λιβύη είναι αναμφισβήτητη.

Ο Φοξ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι η δολοφονία του Γιούνες, την οποία ο βρετανικός Τύπος αποδίδει σε στοιχεία της αλ Κάιντα στους κόλπους των ανταρτών, παραμένει μυστήριο, αλλά ότι η επιρροή ισλαμιστών ανταρτών στη Λιβύη είναι αναμφισβήτητη.

Υπογράμμισε ότι το ερώτημα “ποιος πραγματικά είναι ο δράστης της δολοφονίας” δεν έχει ακόμη “ξεκάθαρη” απάντηση.

Σύμφωνα με τον Φοξ “θα ήταν περίεργο αν δεν υπήρχαν (ισλαμιστές) αντάρτες στη Λιβύη”, την ώρα που υπάρχουν “σε όλη τη Μέση Ανατολή”.

“Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Λιβύη αποτελούνται από ένα μείγμα ανθρώπων (…) και οι ίδιοι οι Λίβυοι θα καθορίσουν ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η δομή της εξουσίας” μετά τον Μουάμαρ Καντάφι, επεσήμανε ο βρετανός υπουργός.

“Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία” στη χώρα, δήλωσε ο Φοξ, προσθέτοντας ότι “στόχος είναι (…) να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα περιθωριοποιηθούν”.

Οι συνθήκες της δολοφονίας την Πέμπτη του στρατηγού Γιούνες, που είχε συνταχθεί με τους εξεγερμένους, καλύπτονται ακόμη από μυστήριο.

Νωρίτερα σήμερα λίβυοι εξεγερμένοι πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα εργοστάσιο όπου είχαν καταφύγει βαριά οπλισμένοι άνδρες που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της Βεγγάζης Φαρίντ Τζουαΐλι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε