Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ισοβίτισσες ανταλλάσσουν νεφρό με την… ελευθερία τους

Είναι αδελφές. Κρατούνται εδώ και 16 χρόνια σε φυλακές ενώ οι ίδιες δηλώνουν θύματα δικαστικής πλάνης. Θα αφεθούν ελεύθερος μόνο αν η μία δωρίσει το νεφρό της στην άλλη!

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μισισιπί, Χάλεϊ Μπαρμπούρ, ανέστειλε το βράδυ την καταδίκη της Τζέιμι και της Γκλάντις Σκοτ εξηγώντας σε ανακοίνωσή του ότι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους έχει ως όρο να δωρίσει η Γκλάντις ένα νεφρό στην αδελφή της, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.
 
Οι δυο γυναίκες έχουν γίνει το σύμβολο των αυστηρών ποινών που επιβάλλονται στους Αφροαμερικανούς και η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων NAACP είχε οργανώσει εκστρατεία ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
 
Και οι δύο υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης. Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη το 1993 για συνέργεια σε ένοπλη ληστεία και υπό κανονικές συνθήκες δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την υπό όρους αποφυλάκισή τους πριν από το 2014. Αντιθέτως, οι δύο έφηβοι που ήταν οι βασικοί δράστες της ληστείας (η οποία τους απέφερε μόλις 11 δολάρια) αφέθηκαν ελεύθεροι δύο χρόνια αργότερα.
 
Η κράτηση των δύο αδελφών «δεν είναι πλέον απαραίτητη, ούτε για τη δημόσια ασφάλεια ούτε για την επανένταξή τους και η κατάσταση της υγείας της Τζέιμι Σκοτ συνιστά σημαντικό κόστος για την Πολιτεία του Μισισιπή», εξήγησε ο κυβερνήτης στην ανακοίνωσή του. «Η απελευθέρωση της Γκλάντις Σκοτ εξαρτάται από το αν θα δωρίσει ένα από τα νεφρά της στην αδελφή της, κάτι που θα πρέπει να γίνει επειγόντως», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
 
Η Γκλάντις Σκοτ έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί απολύτως με τον όρο που θα δώσει ζωή στην αδελφή της και ελευθερία στην ίδια…
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε