Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ισπανία: Έδιωξαν τους ακτιβιστές που έκαναν κατάληψη σε αγροτική έκταση στην Ανδαλουσία

Ισπανία: Έδιωξαν τους ακτιβιστές που έκαναν κατάληψη σε αγροτική έκταση στην Ανδαλουσία

Η ισπανική χωροφυλακή εκδίωξε σήμερα αριστερούς ακτιβιστές που είχαν κάνει κατάληψη σε μια μεγάλη αγροτική έκταση στη νότια Ισπανία, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν εισβάλει σε σουπερμάρκετ και έκλεψαν τρόφιμα για να τα μοιράσουν.

Οι ακτιβιστές στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήμα των 12.000 στρεμμάτων Las Turquillas πίσω από ένα πανό που έγραφε: «Las Turquillas για τους εργάτες».

Άλλοι κρατούσαν την πράσινη και άσπρη σημαία της Ανδαλουσίας και ένα πανό που έγραφε: «Ανδαλουσιανοί ξεσηκωθείτε».

Η αστυνομική επιχείρηση, που διεξήχθη ήρεμα, ξεκίνησε τα ξημερώματα σε αυτή την έκταση που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας για να εκδιωχθούν «40 ή 50 άνθρωποι», σύμφωνα με την χωροφυλακή.

Εδώ και 18 ημέρες ακτιβιστές της Εργατικής Ένωσης της Ανδαλουσίας (SAT) είχαν καταλάβει την αγροτική έκταση αυτή ζητώντας να υπάρξει καλύτερη κατανομή του πλούτου της Ανδαλουσίας, μια επαρχία όπου τα συνδικάτα των αγροτών παραμένουν ισχυρά και όπου συνεχίζεται η παράδοση των μεγάλων γαιοκτημόνων.

Την Τετάρτη, υπό τις οδηγίες ενός τοπικού βουλευτή του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (IU), του Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ Γορδίλιο, ακτιβιστές του SAT εισέβαλαν σε δύο σουπερμάρκετ της περιοχής παίρνοντας καρότσια γεμάτα τρόφιμα τα οποία διένειμαν σε οργανώσεις αρωγής.

Η δράση αυτή, την οποία καταδίκασαν τα μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, έχει προκαλέσει σκάνδαλο στη χώρα, ενώ παράλληλα έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στην Ανδαλουσία, όπου το 33,92% του πληθυσμού είναι άνεργο, ποσοστό ρεκόρ για την Ισπανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά των δραστών των κλοπών, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν και στην κατάληψη της Las Turquillas.

Πέντε από αυτούς έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η ισπανική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο πρώτοι, που συνελήφθησαν την Τετάρτη, αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κλοπή. Ένας συνελήφθη σήμερα στην κατάληψη, ενώ δύο ακόμη στη γύρω περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένταλμα σύλληψης κατά των ακτιβιστών που έκλεψαν τρόφιμα για να τα μοιράσουν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε