Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία: Η κρίση φέρνει νίκη της Δεξιάς

Μεγάλη ήττα αναμένεται να υποστούν οι Σοσιαλιστές στις εκλογές που ξεκίνησαν από το πρωί. Στην Ισπανία ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι, ενώ η ανεργία στον γενικό πληθυσμό βρίσκεται στο 21,5%.

Ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός σύμφωνα με τα γκάλοπ και στους ώμους του θα πέσει το βάρος της αποστολής να μην χρειαστεί η Ισπανία να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Ραχόι θέτει ως προσωπικό στοίχημα την ανόρθωση της οικονομίας. “Το ισπανικό έθνος θα δείξει στον κόσμο ότι μπορούμε και ότι θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα βήματα ώστε να βγούμε από την κρίση” είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στρέφοντας τα πυρά του κατά των Σοσιαλιστών κατηγορώντας τους ότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ύφεση και να προλάβουν τις εξελίξεις.

Έχει υποσχεθεί ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του ωστόσο όλοι οι άλλοι τομείς βρίσκονται στο τραπέζι για μαχαίρι, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Έχει παράλληλα υποσχεθεί φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν και πάλι προσλήψεις.

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής σχεδόν το 38% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η προσέλευση του 37,9% των ψηφοφόρων ήταν μόνο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με την ίδια ώρα κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2008, όταν η συνολική προσέλευση έφτασε στο 75,3%.

Αναλυτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για χαμηλή προσέλευση μεταξύ των απογοητευμένων υποστηρικτών του Θαπατέρο λόγω των χειρισμών του στο θέμα της οικονομίας.

Στις κάλπες και οι “μονομάχοι”

Οι δύο “μονομάχοι” των εκλογών καθώς και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ψήφισαν το πρωί στη Μαδρίτη.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο κοντά στην Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους συμπατριώτες του να “μιλήσουν και να αποφασίσουν” μέσω της κάλπης.
 
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δήλωσε την ώρα που ψήφιζε ότι “η Ισπανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι”.

“Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον μας και υπό αυτές τις συνθήκες αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να ψηφίσουμε” σημείωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, καθώς η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη.

“Το μέλλον, περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται στα χέρια των πολιτών” δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο.

Συνολικά περίπου 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. “Η Ισπανία αποφασίζει για την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της κρίσης”, είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί σήμερα η μεγάλη ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς.

Από τις εκλογές αυτές που γίνονται με το αναλογικό σύστημα θα εκλεγούν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε