Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισπανία: Κατεβάζει τα όπλα η ΕΤΑ

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε ένα βίντεο της που παραδόθηκε στο BBC, όπως ανέφερε το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.”Ανεπαρκή και διφορούμενη” χαρακτηρίζει την ανακοίνωση η βασκική κυβέρνηση.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δε θα διεξάγει πια ένοπλες δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την αυτονόμηση της Χώρας των Βάσκων. Σύμφωνα με το BBC, η ΕΤΑ δήλωσε ότι έχει πάρει αυτήν την απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει μία δημοκρατική διαδικασία.

Το τέλος των ενόπλων επιθέσεων της ΕΤΑ, αναφέρει σήμερα και η ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Gara. Ωστόσο η εφημερίδα δεν κάνει σαφές αν πρόκειται για προσωρινή ή μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη αντιδράσει επίσημα, παραμένει “προσεκτική” και “σκεπτική”, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε επαναλάβει τον Ιούλιο ότι η ETA είχε μόνο ένα πεπρωμένο: την άνευ όρων παράδοση των όπλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της El Pais, πηγές της αντιτρομοκρατικής αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑ δεν περιέχει “ούτε παράδοση των όπλων, ούτε τέλος της βίας”. Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια αξιολόγηση της ανακοίνωσης.

Η ανακοίνωση της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρός είναι “ανεπαρκής” και “διφορούμενη” καθώς σε αυτήν δεν διευκρινίζεται με ποιό τρόπο και πότε θα σταματήσει η βία, δήλωσε ο υπεύθυνος Εσωτερικών υποθέσεων της αυτόνομης κυβέρνησης των Βάσκων.

O ηγέτης του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, χαιρέτισε την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, καλώντας την Μαδρίτη να απαντήσει “θετικά”. “Πρόκειται για μία σημαντική δήλωση η οποία έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οριστικά την μακρά σύγκρουση στη Χώρα των Βάσκων” δήλωσε ο κ. Άνταμς.
“Είναι ζωτικής σημασίας η ισπανική κυβέρνηση να απαντήσει με τρόπο θετικό και να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και να εδραιώσει γρήγορα παγκόσμιες πολιτικές διαπραγματεύσεις” πρόσθεσε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, που θεωρείται ως η πολιτική βιτρίνα του IRA.

  

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε