Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισπανία: Νέα κυβέρνηση με υπουργό οικονομίας πρώην στέλεχος της Lehman Brothers

Ο νέος ισπανός υπουργός οικονομίας. ΦΩΤΟ REUTERS

Τα καθήκοντά της ανέλαβε η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά την ικανότητά της να ηγηθεί μιας εξόδου της χώρας από τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Ηδη, διατυπώθηκαν επικρίσεις για την επιλογή του Ραχόι να διορίσει υπουργό Οικονομίας τον Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν στέλεχος στο παρελθόν της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Ο Ραχόι χώρισε στα δύο το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, μοιράζοντας στον 51χρονο νέο υπουργό Οικονομίας ντε Γκίντος και στον 61χρονο νέο υπουργό Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο σημαντικούς ρόλους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον καθησυχασμό των αγορών όσον αφορά τη φερεγγυότητα της Ισπανίας.

Οι αντιπολιτευόμενοι πλέον Σοσιαλιστές έδωσαν μεγάλη έμφαση στο παρελθόν του ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία στη Lehman Brothers από το 2006 ως την κατάρρευσή της το 2008.

Ωστόσο κάποιοι σχολιαστές υπογράμμισαν τα προσόντα και την εμπειρία του ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Ραχόι για οικονομικά θέματα, όπως και τις διεθνείς επαφές που απέκτησε όταν ήταν στη Lehman Brothers.

Η εφημερίδα Ελ Μούντο προέβλεψε ότι ο διορισμός του ντε Γκίντος θα καθησυχάσει τις αγορές. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων παρέμενε σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 5,29%.

Ο ντε Γκίντος αναλαμβάνει την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση και την αναβίωση της οικονομίας, ενώ ο Μοντόρο –στον οποίο δόθηκε επίσης το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης– θα μειώσει τον διοικητικό τομέα και θα ασκήσει πιέσεις στις περιφέρειες για περικοπή των δαπανών.

Ο Μοντόρο έχει διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών από το 2000 ως το 2004. Ο καθηγητής οικονομικών έχει πιστωθεί τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη συμβολή του στην ένταξη της Ισπανίας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε

Άγρια λιτότητα και στην Ισπανία – Θα καταργήσουν μέχρι και τις αργίες

Θρίαμβος της Δεξιάς στην Ισπανία – Ραχόι: «Να κερδίσουμε το σεβασμό της Ε.Ε.»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε