Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε εντολή από τον βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον βασιλιά την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού οι Σοσιαλιστές (PSOE) ήραν το βέτο τους έπειτα από δέκα μήνες που εμπόδιζαν την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», είπε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄.
Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, την 2η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του –το αργότερο την Κυριακή– χάρη στην αποχή των βουλευτών του PSOE, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.
Τα μέλη των Σοσιαλιστών αποφάσισαν να απόσχουν έπειτα από το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης κατά την οποία ο πρώην ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αντιτασσόταν στον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση.
Όμως ο Ραχόι, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε