Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισπανία: Θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ισπανία: Θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η οικονομική βοήθεια που ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ισπανία, προκειμένου να προβεί στην ανακεφαλαιοποίηση του κλυδωνιζόμενου μετά την κατάρρευση των κατασκευών τραπεζικού της τομέα θα είναι γύρω στα 40 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αξιολογικής έκθεσης του γραφείου Oliver Wyman για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, ο Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που θα προέρχεται από τις Βρυξέλλες θα κυμανθεί περίπου στο ένα τρίτο των εκτιμώμενων αναγκών .

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισεκ. ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισεκ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία «μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών» τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση ‘κακή τράπεζα’.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάνδο Ρεστόι διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων στοχεύουν να συνεχίσουν την πορεία αυτή.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «καθησυχασμένος» από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα» για τον τομέα αυτό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την ευαρέσκειά της για τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αξιολογικής έρευνας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας και η κεντρική της τράπεζα.

«Χαίρομαι για την ευόδωση της αξιολογικής μελέτης για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε σήμερα”, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ.

«Η δημόσια χρηματοδότηση των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» θα πρέπει «να εξασφαλιστεί εύκολα μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης» της ευρωζώνης, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα υποβάθμιση για την Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε