Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ισραήλ: Ανοιχτό σε διεθνή σύνθεση της επιτροπής για το ρεσάλτο στο στολίσκο

Ισραήλ: Ανοιχτό σε διεθνή σύνθεση της επιτροπής για το ρεσάλτο στο στολίσκο

Ο ισραηλινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης διαβεβαίωσε οτι η επιτροπή που ετοιμάζει το Ισραήλ για να εξετάσει τις συνθήκες της επίθεσης κατά του στολίσκου στη Γάζα, θα έχει διεθνή σύνθεση.

Μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα ο Νταν Μέριντορ είπε πως “θα υπάρχουν διεθνή στοιχεία στην επιτροπή που θα συσταθεί. Για την ώρα τίποτε δεν είναι σαφές, όμως η επιτροπή θα συνίσταται από πέντε Ισραηλινούς και δύο, ή τρεις ξένους”.

Ο διεθνής χαρακτήρας της ερευνητικής επιτροπής, που σχεδιάζει να συστήσει το Ισραήλ για να διαλευκάνει τις συνθήκες του θανάτου εννέα Τούρκων κατά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων, αποτελεί το κεντρικό θέμα των διαβουλεύσεων του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στη συμφωνία για την συμπερίληψη δύο ξένων παρατηρητών, ενός Αμερικανού και πιθανώς ενός Ευρωπαίου, στην επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται το πρώην μέλος του Ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιακόβ Τιρκέλ.

Η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε πως μία διεθνής παρουσία στην έρευνα του Ισραήλ θα ενδυναμώσει την έρευνα και σίγουρα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. “Εμείς δεν ασκούμε πίεση στο Ισραήλ να λάβει μέρος σε κάτι που αρνείται να συμμετάσχει” πρόσθεσε η αμερικανίδα πρεσβευτής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα της θα πιέσει το Ισραήλ να συμμετάσχει σε επιτροπή του ΟΗΕ.

Η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, επιμένουν στη σύσταση μίας διεθνούς επιτροπής για την έρευνα, λύση που απορρίπτει κάθετα το Ισραήλ.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε