Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισραήλ: Μόνο η ειρήνη μπορεί να σταματήσει την εποικιστική πολιτική

Το Ισραήλ θα τερματίσει την εποικιστική πολιτική του μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι συνάψουν με το εβραϊκό κράτος μια ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

“Αν οι Παλαιστίνιοι εγκαθιδρύσουν ένα παλαιστινιακό κράτος μέσα σε μια περιοχή σαφώς οριοθετημένη, τότε νομίζω ότι η ανέγερση νέων κατοικιών σε αυτή την περιοχή θα σταματήσει οριστικά”, δήλωσε ο πρεσβευτής Μερόν Ρούμπεν. Ωστόσο, το Ισραήλ φέρεται να ανησυχεί αν οι αραβικές χώρες επιτύχουν να προωθήσουν την εκστρατεία τους, που στοχεύει στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, πριν από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, υπογράμμισε ο πρεσβευτής.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες στον κόσμου έχουν ταχθεί με τους Παλαιστίνιους για να ζητήσουν από το Ισραήλ να ανανεώσει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη. “Ο κόσμος καταλαβαίνει”, είπε ο Ρούμπεν. “Δεν πιστεύω ότι συμφωνεί με τον τρόπο που εμείς ενεργούμε αλλά καταλαβαίνει σίγουρα ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν είναι εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία, ούτε κάτι που θα σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία”.

Οι Παλαιστίνιοι αποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, μετά την εκπνοή στις 26 Σεπτεμβρίου του 10μηνου μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα.

Το Ισραήλ επανέλαβε την Παρασκευή την εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ απευθύνοντας πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση νέων κατοικιών, προκαλώντας την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ορισμένες αραβικές χώρες εξέφρασαν τη βούληση να ζητήσουν από τα Ηνωμένα ‘Εθνη να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, αν οι διαπραγματεύσεις παραμείνουν σε αδιέξοδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε