Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισραηλινές πιέσεις στην Κύπρο για την αποστολή στη Γάζα

Παιδιά έχουν συρρεύσει στο λιμάνι παρακολουθώντας και περιμένοντας
Παιδιά έχουν συρρεύσει στο λιμάνι παρακολουθώντας και περιμένοντας

Ισραηλινές πιέσεις στην Κύπρο, η οποία έχει φέρει κωλύμματα στον απόπλου των σκαφών με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα αποκαλύπτει ο Τύπος και καταγγέλουν οι ακτιβιστές. Περίεργη υπόθεση βλαβης σε δύο πλοία.

Οι ακτιβιστές της αποστολής “Ενα καράβι για τη Γάζα- μεταφέρουν τόνους ανθρωπιστικού υλικού στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό.  Εκεί τους περιμένουν ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού λιμενικού και πολεμικού ναυτικού αλλά και χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχουν κατέβει με τις βάρκες στο λιμάνι της Γάζας για να παραλάβουν τη βοήθεια, καθώς και πλοία της Χαμάς, έτοιμα να τους υποδεχτούν.

Ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, επέλεξε να προσεγγίσει τα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα με βάρκες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς Έλληνες καπετάνιοι των σκαφών, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου, αρνήθηκαν να καταπλεύσουν σε μη ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία λιμάνια.

Πιέσεις από το Ισραήλ

Οι ακτιβιστές κατήγγειλαν την κυπριακή κυβέρνηση που απαγόρευσε χθες τον απόπλου από το λιμάνι της Λευκωσίας, ότι υπέκυψε σε ισραηλινές πιέσεις, πράγμα που η Κύπρος διέψευσε. Σήμερα όμως η εφημερίδα “Πολίτης” γράφει ότι σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επέβαλαν την απαγόρευση.

Εξάλλου, η εφημερίδα ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Μέγα deal με το Ισραήλ”, γράφει ότι υπόγειος διπλωματικός πόλεμος διεξάγεται στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος εντάθηκε μετά και τη σοβαρή απόκλιση συμφερόντων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και ότι “η Κύπρος δεν έμεινε εκτός από αυτόν τον διπλωματικό κυκεώνα, λειτουργώντας ως αρένα επίδειξης προθέσεων”. 

Υποψίες για δολιοφθορά

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η βλάβη που εξουδετέρωσε δύο από τα σκάφη που προσπαθούν να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να οφείλεται σε δολιοφθορά έκαναν οι οργανωτές. Δύο από τα εννέα σκάφη του “Στολίσκου Ελευθερίας” είναι απίθανο να ολοκληρώσουν το ταξίδι επειδή τα υδραυλικά συστήματα διεύθυνσης αμφοτέρων υπέστησαν βλάβη “κάτω από ύποπτες συνθήκες”. Μια επιθεώρηση και των δύο σκαφών έδειξε πως δεν υπήρξε τεχνικό λάθος, πράγμα που δημιουργεί υποψίες για σαμποτάζ.

Τα σκάφη εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου περιμένοντας να μπορέσουν να παραλάβουν ευρωβουλευτές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με τον Τόμας ΣόμερΧούντβιλ, ο οποίος επιβαίνει σ’ ένα από τα σκάφη, περιμένει να παραλάβει τους ευρωβουλευτές που είναι “αποκλεισμένοι” στην Κύπρο λόγω της “άρνησης των κυπριακών αρχών να τους αφήσουν να επιβιβαστούν σε κυπριακά πλοία για να φτάσουν στο στολίσκο στα διεθνή ύδατα”. 

Απειλές από το ισραηλινό πολεμικό 

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα εμποδίσει, με τη βία εάν χρειαστεί, το διεθνή στολίσκο στην περίπτωση που επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές του παλαιστινιακού εδάφους, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ. “Καθ΄ομολογίαν των ίδιων των οργανωτών, δεν πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση, αλλά για μια προκλητική ενέργεια, που στόχο έχει μια αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό για προπαγαδανδιστικούς σκοπούς”, ισχυρίστηκε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Φάρμακα και μολύβια…

Στην αποστολή συμμετέχουν δύο φορτηγά πλοία και πέντε μικρότερα που μεταφέρουν χιλιάδες τόνους προμηθειών, από φάρμακα και προκατασκευασμένα σπίτια μέχρι μολύβια για τα παιδιά. Σημειώνεται ότι λόγω του ισραηλινού εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας – με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους – τα αγαθά που επιτρέπεται να δοθούν στον πληθυσμό είναι τα απολύτως αναγκαία. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τσιμέντο και δομικά υλικά για να κατασκευαστούν ξανά οι υποδομές που καταστράφηκαν στην επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι” που είχαν εξαπολύσει οι Ισραηλινοί το 2008, με βομβαρδισμούς και βόμβες λευκού φωσφόρου. Επίσης, για παράδειγμα στη Γάζα δεν επιτρέπεται να μπουν “είδη πολυτελείας” όπως ο καφές και σχολικά είδη για τα παιδιά.

Ρεπορτάζ του Russia Today

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή υπέστη ακτιβιστής εν πλω προς τη Γάζα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε