Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ισραηλινή επιχείρηση αναχαίτισης του “Αμάλθεια”

ΦΩΤΟ REUTERS

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει επιχείρηση αναχαίτισης του πλοίου “Αμάλθεια” που κατευθύνεται στη Γάζα και μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη. Τελεσίγραφο να αλλάξει ρότα!

Οι Ισραηλινοί επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με το πλοίο –το οποίο φέρει σημαία Μολδαβίας- αλλά οι κομάντος δεν έχουν αναλάβει δράση μέχρι στιγμής. Έδωσαν πάντως τελεσίγραφο στο πλοίο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα να αλλάξει κατεύθυνση.

“Οι ισραηλινές αρχές μας έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα για να αλλάξουμε κατεύθυνση προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρίς. Διαφορετικά μας απειλούν ότι θα σταματήσουν το πλοίο με το πολεμικό ναυτικό”, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασάλα Ζουέι, εκπρόσωπος του ιδρύματος Καντάφι (του γιού του Λίβυου ηγέτη) το οποίο έχει ναυλώσει το “Αμάλθεια”.

Το πλοίο μεταφέρει 15 ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα. Απέπλευσε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Στο μεταξύ, μία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που οργανώθηκε από τα εργατικά σωματεία της Ιορδανίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του λιμανιού της Ιορδανίας Άκαμπα. “Η βοήθεια αποτελεί μία συμβολική έκφραση της αποφασιστικότητας του λαού της Ιορδανίας να υποστηρίξει τον πολιορκημένο λαό της Γάζας”, δήλωσε ο πρόεδρος των εργατικών συνδικάτων Άχμαντ Αρμούτι στην ομιλία του την ώρα της αναχώρησης της αυτοκινητοπομπής.

“Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα από ολόκληρο το λαό της Ιορδανίας ότι αρνούμαστε την κατοχή, δεν θα παραδοθούμε και θα υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό μέχρι τέλους”, πρόσθεσε.

Η αυτοκινητοπομπή, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα και υλικά οικοδομών στη Λωρίδα της Γάζας, αποτελείται από περίπου 25 οχήματα, ενώ παίρνουν μέρος 150 ακτιβιστές από τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιορδανίας.

Η αυτοκινητοπομπή θα φτάσει μέχρι το λιμάνι της Ιορδανίας Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα απ’ όπου θα περάσει με πλοίο στην αιγυπτιακή πόλη Νουέιμπα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει από ξηράς προς το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών της Ιορδανίας Ουαέλ Σάκα δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην επιστολή του Συνδέσμου με την οποία ζητούν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα. Πάντως υπογράμμισε ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τη θέση του Κάιρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε