Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ιστορική επίσκεψη Μουν στην αποκλεισμένη Γάζα

Ιστορική επίσκεψη Μουν στην αποκλεισμένη Γάζα

Ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας “προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο”, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια ιστορικής επίσκεψής στην περιοχή, όπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν μέσα σε φτώχεια.

“Εχω δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημένως στους ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η πολιτική του αποκλεισμού που ακολουθούν δεν μπορεί να υποστηριχθεί και ότι είναι κακή”, δήλωσε ο Μπαν από την Χαν Γιούνες, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. 

“Προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή η πολιτική είναι επίσης αντιπαραγωγική. Εξασθενεί τους μετριοπαθείς και αυξάνει τη δύναμη των εξτρεμιστών”, υπογράμμισε. 

Ο Μπαν δήλωσε πάντως ότι “καταλαβαίνει και συμμερίζεται” τις ανησυχίες του Ισραήλ για τη Χαμάς – το παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. “Είμαι σίγουρος ότι ο αποκλεισμός μπορεί να αρθεί απαντώντας όμως ταυτόχρονα και στις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του”, δηλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 

Ο Μπαν Κι Μουν έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, 23 ετών, που κρατείται από το 2006 από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώντας ότι ελπίζει σε μία ανταλλαγή του Σαλίτ με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. 

“Κάνω επίσης έκκληση για μία ανταλλαγή προκειμένου Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ να μπορέσουν να απελευθερωθούν. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα”, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ επισκέπεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινικά Εδάφη στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους των ΗΠΑ για επίλυση του Μεσανατολικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε