Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ιστορική επίσκεψη Σαρκοζί στη Ρουάντα

Ιστορική επίσκεψη Σαρκοζί στη Ρουάντα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2010 | 19:02
Πρώτη δημοσίευση: 25.02.2010 | 19:02

Τη πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Ρουάντα από το 1994 είναι γεγονός, με τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει λόγο για λάθη της διεθνούς κοινότητας «συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πολ Καγκάμε και σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν εξέφρασαν τη θέλησή τους να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, που τελευταία έχουν αναθερμανθεί. «Επιθυμούμε μία δυνατή σχέση συνεργασίας με την Γαλλία», τόνισε ο ηγέτης της Ρουάντα. 

Ο Σαρκοζί από την πλευρά του, εξήρε τις προσπάθειες του Καγκάμε για σταθερότητα στη περιοχή και τόνισε ότι ο κυρίαρχος ρόλος της Γαλλίας στην Αφρική ανήκει στο παρελθόν. Έκανε, άλλωστε, λόγο για «λάθη της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας» κατά τη γενοκτονία του 1994, όταν 800.000 μέλη της φυλή Τούτσι και της φυλής Χούτου σφαγιάστηκαν σε διάστημα 100 ημερών και ζήτησε «βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Γαλλία και Ρουάντα είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2006, όταν Γάλλος δικαστής κατηγόρησε τον Καγκάμε -πρώην ηγέτη των ανταρτών- και τους συνεργάτες του για υποδαύλιση γενοκτονίας με την κατάρριψη του αεροπλάνου του τότε προέδρου Χαμπιαριμάνα. Από την πλευρά της, η Ρουάντα κατηγόρησε το Παρίσι ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει μέλη της φυλής Χούτου που προέβησαν σε βίαια επεισόδια. Οι δύο χώρες επανέλαβαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Νοέμβριο, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέφθηκε τη βορειοαφρικανική χώρα από το 1994. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις αφρικανικέ χώρες, ο Γάλλος ηγέτης επισκέφθηκε –εκτός προγράμματος- και το Μπαλί για να συναντηθεί με τον Πιέρ Σαμάτ, τον Γάλλο που είχε απασχθεί από μέλη της Αλ Κάιντα και αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο