Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία πατούν… START στη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησαν σε μια νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η οποία θα υπογραφεί στις 8 Απριλίου στην Πράγα, παρουσία και των δυο. Την ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού πρώτα «κλείδωσε» τις τελευταίες λεπτομέρειες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Αυτή η συμφωνία ορόσημο προωθεί την ασφάλεια και των δύο εθνών και επαναβεβαιώνει τον ηγετικό αμερικανικό και ρωσικό ρόλο υπέρ της πυρηνικής ασφάλειας και της μη διάδοσης των πυρηνικών παγκοσμίως», σημειώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η συνθήκη δεν προβλέπει περιορισμούς στο αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, κάτι που είχαν αξιώσει οι Ρεπουμπλικάνοι, απειλώντας να μην εγκρίνουν στη Γερουσία μια συνθήκη που θα θέτει υπό αμφισβήτηση το σχέδιο αυτό. Προβλέπει όμως τη μείωση στους 1.550 του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τη χαρακτήρισε την «πιο περιεκτική συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών που έχει επιτευχθεί εδώ και δύο δεκαετίες και ενισχύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μη διάδοση των όπλων, ενώ πρόσθεσε πως ΗΠΑ και Ρωσία εργάζονται από κοινού για να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις.

«Με αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στέλνουν επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι σκοπεύουν να ηγηθούν του αγώνα για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, ενισχύουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση αυτών των όπλων και να διασφαλιστεί ότι άλλα έθνη ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος που προσβλέπει στη στενή του συνεργασία με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επικύρωση της συνθήκης.

Στο ίδιο πνεύμα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η νέα αυτή συνθήκη δείχνει σε κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ότι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Η νέα συνθήκη START δεν επιβάλει περιορισμούς στο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκρινε ότι η νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού αντικατοπτρίζει την ισορροπία των συμφερόντων των δύο χωρών και «ανεβάζει το επίπεδο» των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Οι πρόεδροι συμφώνησαν στο γεγονός ότι η νέα Συνθήκη ανεβάζει το επίπεδο της ρώσο-αμερικανικής συνεργασίας στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών δεσμών», ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Ως σημαντικό βήμα προς ένα βήμα χωρίς ατομικά όπλα χαιρέτισε τη συμφωνία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που ευχαρίστησε τους δυο προέδρους «που ανέλαβαν τη μεγάλη αυτή ευθύνη» και θεωρεί ότι η νέα συμφωνία «θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη διάσκεψη που θα γίνει τον Μάιο στη Νέα Υόρκη για τη νέα συνθήκη μης διάδοσης των πυρηνικών».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε τη συμφωνία τονίζοντας πως «δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο θετικό μήνυμα για τις ευρωπαϊκές προσπάθειές μας στον αγώνα κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε