Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισχυρό ρεύμα παρασέρνει την πετρελαιοκηλίδα στη Φλόριντα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Προς τις ακτές της Φλόριντα «κινείται» η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), στηριζόμενη στις παρατηρήσεις που έχει από δορυφόρο, ανακοίνωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα παρασύρθηκε από ισχυρό ρεύμα, το οποίο την ωθεί προς την Φλόριντα.

Εικόνες που ελήφθησαν στις 18 Μαΐου από τον δορυφόρο Envisat δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα εισήλθε σε δυνατό ρεύμα που σχηματίζει δακτύλιο στον Κόλπο του Μεξικού και στη συνέχεια απομακρύνεται μέσα από τον πορθμό της Φλόριντας με κατεύθυνση τον Ατλαντικό, διευκρίνισε η ESA, μετά την ανάλυση των εικόνων του δορυφόρου από ειδικούς. 

Φωτογραφίες του δορυφορικού ραντάρ της ESA, Envisat, δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα μετακινείται από το ρεύμα loop, που θεωρείται μία ισχυρή ζώνης μεταφοράς που ρέει με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στον Κόλπο του Μεξικού και με κατεύθυνση τη Φλόριντα.

«Με αυτές τις εικόνες από το διάστημα, έχουμε απόδειξη ότι τουλάχιστον πετρέλαιο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ήδη μέσα στη ροή του ρεύματος», δήλωσε ο Δρ. Μπερτράντ Σαπρόν, του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας.

Οι επιστήμονες που μελετούν τις δορυφορικές εικόνες επισημαίνουν ότι το ρεύμα loop είναι ένα βαθύ ωκεάνιο ρεύμα με ταραγμένα ύδατα, που θα επιταχύνει την ανάμειξη του πετρελαίου με το νερό τα προσεχή 24ωρα.

Από τη στιγμή που παρασύρθηκε από το ρεύμα αναμένεται ότι θα φτάσει στην Φλόριντα μέσα σε έξι ημέρες, προσέθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε