Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισχυρός μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Χιλή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ισχυρός μετασεισμός, μεγάλης διάρκειας έπληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) την πρωτεύουσα της Χιλής, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πρόκειται για τον πλέον ισχυρό μετασεισμό μετά τα 8,8 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου που βύθισε τη χώρα στο χάος και κόστισε τη ζωή σε 799 ανθρώπους, ενώ ακόμη 19 εξακολουθούν να αγνοούνται. 

Ο μετασεισμός – σεισμός, ήταν 6,1 Ρίχτερ. Από το Σάββατο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 150 ισχυροί μετασεισμοί!

Δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι η απελπισία των κατοίκων, η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης όπως φαγητό και νερό και οι λεηλασίες καταστημάτων, οι κλοπές, οι εμπρησμοί και τα βίαια επεισόδια. Μόνο τις τελευταίες ώρες στο Σαντιάγο, τη Μάουλε και το Μπίο Μπίο έχουν συλληφθεί 126 άτομα, ενώ στην Κονσεπσιόν οι συλλήψεις έχουν φτάσει στις 195.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει παραταθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει να παραδοθεί η Χιλή στο χάος. «Έχουμε δει εικόνες που είναι απαράδεκτες. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δε θα γίνουν δεκτές», είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

Στην Κονσεπσιόν, πόλη επίκεντρο του σεισμού, περίπου 500.000 κάτοικοι είναι άστεγοι και περισσότερο φοβούνται τους εγκληματίες παρά τους μετασεισμούς. «Οι κακοποιοί ελέγχουν την πόλη» τόνισε ο Μαρσέλο Ριβέρα, πρόεδρος του Ουαλπέν, πόλης κοντά στην Κονσεπσιόν. 

Ο στρατός ελέγχει την πόλη, ένοπλες περιπολίες έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους, ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ομάδες επαγρύπνησης για να περιφρουρήσουν ό,τι έχει απομένει από τις περιουσίες τους. 
 
Για να βοηθήσει τους πληγέντες, η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν κινητά νοσοκομεία σε διάφορες πόλεις, ενώ η διανομή βοήθειας στην Κονσεπσιόν γίνεται από σπίτι σε σπίτι. Θα ζητηθεί όμως από τον κόσμο να μεταβεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για την προμήθεια νερού κατά την διάρκεια της ισχύος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε