Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρός σεισμός στον Ειρηνικό – ‘Αρση συναγερμού για τσουνάμι

7,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ήταν τελικά το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με νεότερη μέτρηση. ‘Αρση συναγερμού για τσουνάμι απο το σεισμολογικό κέντρο στη Χαβάη.

Ενω αρχικά είχε ανακοινωθεί οτι το μεέγθος του σεισμού ήταν 7,6 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, νεότερη μέτρηση έδειξε οτι είναι 7,3. Παράλληλα, το αμερικανικό σεισμολογικό κέντρο στη Χαβάη ανέφερε, ότι “η επιφάνεια των υδάτων αυξήθηκε στην περιοχή της δόνησης μόλις 15 εκατοστά” κι “ήρε τον συναγερμό των τοπικών αρχών για καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα”. Προηγούμενη ανακοίνωση έκανε λογο για πιθανό τσουνάμι στα νησιά Φίτζι και Βανουάτου.

Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε τα ξημερώματα, εντοπίζεται 120 χιλόμετρα δυτικά των νησιών Βανουάτου και σε εστιακό βάθος μόλις 20- 30 χιλιομέτρων απο την επιφάνεια της θάλασσας.  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές απο το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τα νησιά Βανουάτου εκτείνονται μεταξύ της Αυστραλίας και των νησιών Φίτζι, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή αυτά εντάσσονται “στη ζώνη πυρός του Ειρηνικού”, όπου η δραστηριότητα τεκτονικών πλακών είναι και συνήθης κι έντονη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε