Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ιταλία: Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι Τυνήσιοι μετανάστες

Ιταλία: Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι Τυνήσιοι μετανάστες

Αρνούνται να πάρουν την τροφή που τους μοιράζεται ζητώντας να φύγουν απο τη Λαμπεντούζα.

Οι Τυνήσιοι μετανάστες θέλουν να φύγουν απο τη Λαμπεντούζα όπου περίπου 4.000 μετανάστες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας ανεστάλη προσωρινά η μεταφορά τους σε άλλα κέντρα υποδοχής σε διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας.

Περίπου 2.500 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το νησί την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στη Λαμπεντούζα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχε ανακοινώσει ότι το νησί θα είναι καθαρό σε 2 με 3 ημέρες από τους μετανάστες. Στην συνέχεια όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τις αρχές να αναβάλλουν την εκκένωση.

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε το Σάββατο ότι οι μετανάστες θα έχουν φύγει από τη Λαμπεντούζα μέχρι την Κυριακή ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία “πρέπει να δείξει κατανόηση και να είναι φιλόξενη διότι είναι μία καθολική και πολιτισμένη χώρα”.
Υπενθύμισε άλλωστε ότι στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η Ιταλία ήταν χώρα μεταναστών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης οτι όσοι Τυνήσιοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν άδεια προσωρινής παραμονής, γεγονός που θα τους επιτρέψει να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Απο την πλευρά της η Γαλλια δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει την Ιταλία. Οπως είπε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν “η Γαλλία είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ιταλία όσον αφορά το μεταναστευτικό κύμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των επαναστάσεων στο νότο της Μεσογείου”.

    Για να προτρέψει την Τυνησία να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες, η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να της προτείνει μία συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο Φιγιόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε