Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Εν αναμονή της απόφασης Μόντι για την υποψηφιότητά του στις εκλογές

Ιταλία: Εν αναμονή της απόφασης Μόντι για την υποψηφιότητά του στις εκλογές

Την απόφαση του Μάριο Μόντι σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις εκλογές περιμένουν στην Ιταλία.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να ετοιμάζει την πολιτική του στρατηγική για τους αμέσως επόμενους μήνες και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”, κεντρώες χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και κινήματα έχουν ήδη ετοιμάσει σύμβολα φιλοδοξώντας να κατέβουν στις εκλογές του Φεβρουαρίου συμπεριλαμβάνοντας τον Μόντι.
Σε ένα από αυτά, -όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- θα αναγράφεται “Italia per Monti” (“Ιταλία για τον Μόντι”).

Πρόκειται για πολιτική και ιδεολογική υποστήριξη, προς τον ιταλό καθηγητή και πρωθυπουργό, που δεν τον υποχρεώνει όμως να θέσει υποψηφιότητα. Ο Μόντι, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή, και να εκτιμήσει, μετά τις εκλογές ποιες θα μπορούσαν να είναι οι καταλληλότερες κινήσεις. Μια «επιφυλακτική στρατηγική» που θα του επέτρεπε να αφήσει περιθώρια για μια πιθανή υποψηφιότητα του, για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
   
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, πάντως, τονίζει ότι οι σχέσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν μοιάζουν πλέον τόσο θερμές όσο στο παρελθόν. Κάτι που σύμφωνα με τους σχολιαστές αποδεικνύεται και από την χθεσινή δήλωση του Ναπολιτάνο ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολιτικού χαρακτήρα, εντελώς διαφορετική από την τελευταία αυτή πολιτική εμπειρία». Ο Ιταλός πρόεδρος, τονίζεται, θα προτιμούσε την παραμονή του Μόντι εκτός πολιτικής σκηνής.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), από την μεριά του, αποφάσισε να επιλέξει το 90% των υποψήφιων βουλευτών και γερουσιαστών του με εκλογές, στις οποίες θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος στις 30 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να «παρακάμψει» τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων συνθέτουν οι ιθύνοντες των κομμάτων κατά βούληση.
  
Τέλος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει τις επαφές του με την Λέγκα του Βορρά για μια τυχόν συμμαχία. Η πρόταση του Καβαλιέρε προς τον Μάριο Μόντι να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός όλης της κεντροδεξιάς, έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέσει ήδη στο κενό.

Μένει να εξακριβωθεί τι θα κάνει ο μεγιστάνας του Τύπου αν θα παραμείνει ο υποψήφιος του κόμματός, του Λαός της Ελευθερίας (PdL) ή αν, όπως διαρρέουν πηγές, θα είναι επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας με την Λέγκα, αλλά θα προτείνει νέο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι στάση θα κρατήσει τελικά ο Μόντι στις εκλογές;

Ιταλία: Πιθανή η παραμονή του Μόντι στην πολιτική

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε