Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Ισως χρειαστούν νέα μέτρα στην άνοιξη

Ιταλία: Ισως χρειαστούν νέα μέτρα στην άνοιξη

Η οικονομική ανάπτυξη «αργεί» και διαφαίνεται ο κίνδυνος «να χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα την Άνοιξη», γράφει σήμερα σε ανάλυσή της η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

«Το φάντασμα που πλανάται πάνω από την ιταλική πολιτική είναι αυτό νέων, διορθωτικών έκτακτων μέτρων που η νέα κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει την Άνοιξη –μετά τις βουλευτικές εκλογές– για να μαζέψει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την Ιλ Μεσατζέρο, αν η οικονομική ύφεση συνεχισθεί οι προβλέψεις που αφορούν τις εισπράξεις φόρων θα είναι αδύνατο να επαληθευτούν. Ο αναλυτής Λούκα Τσιφόνι υπογραμμίζει ότι οι μέχρι τώρα εισπράξεις από τον φόρο ακίνητης περιουσίας –υπολογίζονται στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ– είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Προσθέτει όμως παράλληλα ότι «αν η ύφεση συνεχισθεί, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καταστροφικό».

Μια από τις αιτίες ανησυχίας για την εφημερίδα είναι η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία μπορεί να επιβραδύνει την υιοθέτηση αναγκαίων αποφάσεων που αφορούν την οικονομική εξυγίανση. Είναι πάντως ενθαρρυντικά τα μηνύματα που φθάνουν από τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου: τα επιτόκιά τους επέστρεψαν στα επίπεδα του 2010 και οι επενδυτές δεν μοιάζουν να ανησυχούν πλέον για την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Σε σχέση με την πιθανότητα νέων οικονομικών μέτρων που ενδέχεται να υιοθετηθούν την Άνοιξη, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας διχάζονται.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε πρόσφατα ότι «μετά τις εκλογές, πρέπει να εξακριβωθεί αν κάτω από το χαλί έχει μείνει κρυμμένη κι άλλη σκόνη και αν θα καταφέρουμε τελικά να πετύχουμε την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού».

Ο Μάριο Μόντι από την πλευρά του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει σκόνη κάτω από τα χαλιά, όλα τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται υπό το φως του ηλίου», αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό νέες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, όμως, πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και υποψήφιος πρωθυπουργός της Λέγκας, επιμένει με δηλώσεις του ότι «την Άνοιξη θα χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα τεραστίων διαστάσεων», προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, η κεντροαριστερά ετοιμάζει έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών».

Διαβάστε
Δασκάλες και καθαρίστριες σχολείου βάζουν από την τσέπη τους για να τρώνε 15 μαθητές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε