Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Νόρτσα, το χωριό που “αντιστάθηκε” στο φονικό σεισμό

Ιταλία: Νόρτσα, το χωριό που “αντιστάθηκε” στο φονικό σεισμό

Μέσα στις εικόνες καταστροφής με τα ερείπια και τα κατεστραμμένα από το σεισμό σπίτια, υπάρχει και εκείνη της Νόρτσα, του χωριού που αν και απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης (24.08.2016) που συγκλόνισε την Ιταλία, δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κανείς δεν έχασε τη ζωή του!

Πρόκειται για μια μικρή κοινότητα, που την ημέρα του σεισμού ήταν γεμάτη τουρίστες. Ήταν ο τουρισμός αυτό που τελικά την έσωσε. Γιατί οι κάτοικοι της Νόρτσα φρόντισαν, για το καλό του τουρισμού τους, να ανακαινίσουν τα κτίρια της πόλης τους βάσει των αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Το αυτονόητο δηλαδή…

Αυτό που αντικρίζει κανείς στη Νόρτσα μια μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό είναι μικρές ζημιές, ελαφρότατους τραυματισμούς. Απώλειες «ασήμαντες» σε σχέση με ό,τι συνέβη σε άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής, όπως το Αματρίτσε, το Ακουμόλι και η Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…

«Στον τομέα της σεισμικής προστασίας είμαστε ακόμη πίσω», τονίζει στο πρακτορείο And Kronos ο σεισμολόγος Έντσο Μπόσκι. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η Νόρτσα, όπου «μετά τον σεισμό του 1979 υπήρξαν παρεμβάσεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων», κι έτσι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή δόνηση ήσαν αμελητέες». «Φευ, όμως, στην Ιταλία τα κτήρια κατασκευάζονται καλά με επαρκή αντισεισμικά κριτήρια, μόνον έπειτα από έναν σημαντικό σεισμό», πρόσθεσε.

«Η ισχυρή δόνηση της χθεσινής ημέρας, που έπληξε επίσης την περιοχή της Ούμπρια, εκεί προκάλεσε πολύ μικρότερες ζημιές εν σχέσει προς τις περιοχές Μάρκε και Λάτιο. Αυτό αποδεικνύει πως οι κατασκευές στην Ούμπρια είναι καλές με βάση κανονισμούς και στάθηκε δυνατό να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της και ποιότητα και ταχύτητα στις επεμβάσεις» των αρχών, τόνισε η κυβερνήτης της περιοχής Κατιούσα Μαρίνι, κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές.

«Γιατί στην Ούμπρια δεν περιορισθήκαμε μόνο σε στόχους της επιδιόρθωσης των ζημιών, αλλά βάλαμε ως στόχο την ανακαίνιση και το να θέσουμε τις βάσεις της ασφάλειας για την περιοχή μας». «Οι ζημιές θα ήσαν πολύ χειρότερες εάν δεν υπήρχαν οι αντισεισμικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 90», πρόσθεσε η Μαρίνι.

Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ansa κι η αντιδήμαρχος της Νόρτσα Τζουζεπίνα Πέρλα, στην πόλη υπήρξαν «περιορισμένες» ζημιές. Η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες, καθώς καταγράφεται μία θαυμάσια καλοκαιρινή σαιζόν. Τα σπίτια είναι όλα αντισεισμικά, όμως υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί».

Οι αυτοψίες πράγματι κατέδειξαν κάποιες λόγου σημαντικές ζημιές σε κάποιες ιδιωτικές κατοικίες, σε υποδομές και κάποια μνημεία, όπως στη βασιλική του Σαν Μπενεντέτο. Επίσης και στα τείχη του Καστελούτσο, με μερικές κατακρημνίσεις, και στο Σαν Πελεγκρίνο στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όλη την Ούμπρια νοσηλεύθηκαν μόλις δύο άνθρωποι (ένας 77χρονος κι ένα παιδί), κι αυτοί από αδιαθεσία μετά τον σεισμό, ενώ αναζητείται ένα ζευγάρι από το Ορβιέτο, που τη στιγμή του σεισμού, μάλλον, βρισκόταν στο Αματρίτσε, τονίζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Πηγή – Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε