Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιταλία: Πάνω απο 30% η ανεργία στους νέους

Ένας στους τρεις ιταλούς νέους είναι άνεργος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Τον Νοέμβριο η ανεργία των νέων (15-24χρόνων) άγγιξε το 30,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2004. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 8,6%.

Στον ιταλικό Νότο η κατάσταση είναι ακόμη σοβαρότερη: το τρίτο τρίμηνο του 2011, οι άνεργες νέες στην Κάτω Ιταλία έφταναν το 39% του συνόλου των γυναικών έως είκοσι τεσσάρων ετών που αναζητούν εργασία.

Το 52,4% των ανέργων βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας εδώ και πάνω από δώδεκα μήνες. Και στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 1993. “Όσο περνά ο καιρός, τόσο οι πιθανότητες να βρει κανείς δουλειά μειώνονται”, υπογραμμίζουν σχολιαστές.

Στο μεταξύ, η γραμματέας του κεντροαριστερού μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil, Σουζάνα Καμούσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα τονίζει ότι “το συνδικάτο δεν πρόκειται να δεχθεί, σε καμία περίπτωση, την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς εύλογη αιτία στις επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους, διότι ο κανόνας αυτός αποθαρρύνει για όποιον θέλει να μειώσει το προσωπικό του”.

Παράλληλα, η Καμούσο ζητεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος που να οδηγήσει σε μια νέα, ευρεία συμφωνία για την υποστήριξη της εργασίας. “Χρειάζονται πολιτικές για την ανάπτυξη, φορολογικές παρεμβάσεις και ενίσχυση της παιδείας. Η εργασία δεν είναι κάτι το απομονωμένο”, υπογραμμίζει η επικεφαλής της Cgil.

Διαβάστε

Με λουκέτο κινδυνεύουν 150.000 ιταλικές επιχειρήσεις – Τι θα προτείνει ο Μόντι στην Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε