Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ιταλία: “Πυρετώδεις” διεργασίες! Το φαβορί για… αντι-Ρέντσι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σύμφωνα με τους ιταλούς σχολιαστές, «φαβορί» για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά τίποτα δεν θεωρείται ακόμη βέβαιο. Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκληρώνει απόψε τις διαβουλεύσεις του και σήμερα αργά το βράδυ ή, το πολύ, μέσα στην αυριανή ημέρα πρόκειται να λάβει την απόφασή του.

Εκτός από το όνομα του Τζεντιλόνι, συνεχίζουν να ακούγονται και εκείνα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, και του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον Ματέο Ρέντσι.

O Πάολο Τζεντιλόνι

Την ίδια ώρα, η αριστερή εσωκομματική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά, διαμέσου του βουλευτή Ρομπέρτο Σπεράντσα, «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης, να γίνει ξεκάθαρη μια στροφή», σε ό,τι αφορά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Να μην εκπροσωπηθούν, δηλαδή, στη νέα κυβερνητική ομάδα, μόνον οι συνεργάτες και βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι πρόσκεινται στον Ρέντσι.

Ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς και απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τέλος, μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ή συγκροτείται μια οικουμενική κυβέρνηση, ή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της η σημερινή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι». Το «πολιτικό παζλ» πρέπει, προφανώς, ακόμη να συντεθεί, έστω και αν ο πρόεδρος Ματαρέλα γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, και θέλει να αποφευχθεί, πάση θυσία, τυχόν πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε