Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Το σπαρακτικό “ταξίδι” της Marisa Vesco [pics]

Ιταλία: Το σπαρακτικό “ταξίδι” της Marisa Vesco [pics]

Αντίο γιαγιά… Η 85χρονη Marisa Vesco είναι η πρωταγωνίστρια μιας σειράς εκπληκτικών φωτογραφιών. Ενός φωτογραφικού “ταξιδιού” στους τελευταίους μήνες της ζωής της.

Μια σειρά φωτογραφιών που δεν γίνεται να μη φέρουν δάκρυα στα μάτια ή έναν κόμπο στο στομάχι. Ειδικά για εκείνους που έχουν χάσει το πολυτιμότερο ίσως πρόσωπο της ζωής τους μετά τους γονείς τους. Το πρόσωπο με το οποίο είναι συνδεδεμένο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους: τη γιαγιά τους. Εκείνη που τους μάλωνε, τους κανάκευε, τους έδινε χαρτζιλίκι και πάντα τους προστάτευε.

Όταν η Gaia Squarci, φωτογράφος από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έμαθε ότι η αγαπημένη της Nonna (όπως αποκαλούν τις γιαγιάδες στην Ιταλία) είχε καρκίνο στο συκώτι και της απέμεναν μόλις λίγοι μήνες ζωής, δεν το πολυσκέφτηκε: αποφάσισε να φωτογραφίσει τις τελευταίες μέρες της γιαγιάς της.

Τους τελευταίους πέντε μήνες για την ακρίβεια. Ήθελε να κρατήσει για πάντα ζωντανή την αγαπημένη της γιαγιά. Φωτογράφισε τις στιγμές στο δωμάτιο του νοσοκομείου, την περιποίηση της Nonna, πως την έκαναν μπάνιο, πως φρόντιζαν. Κι εκείνη, πάντα χαμογελαστή. Αγκαλιάζει τους αγαπημένους της ή τρώει… κρέμα στο κρεβάτι.

Η 85χρονη Marisa Vesco είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον καρκίνο ξανά, της είχε εμφανιστεί στο στήθος. Η εγγονή της Gaia Squarci περιγράφει στο Reuters πως όταν έμαθε πως η γιαγιά της είχε νοσήσει ξανά, είχε μόλις προσγειωθεί στην Ιταλία όπου θα έμενε μόνο για τρεις μέρες πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη.

«Ακόμη πιο σπαρακτικό από το φόβο του αποχαιρετισμού ήταν το γεγονός πως η γιαγιά μου δεν ήξερε ότι ήταν άρρωστη. Η μητέρα και η θεία μου πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα τρίτο χτύπημα από τον καρκίνο. Της είπαν πως είχε ένα πρόβλημα στο συκώτι, απλά.

Η Marisa Vesco πέθανε τον Οκτώβριο του 2011 στη Μπιέλα της Ιταλίας. Καταγόταν από το Κοζάτο. «Πέρασε πέντε μήνες μαζί της, “γιορτάζοντας” τη ζωή της αντί να πενθώ το θάνατό της» λέει η Gaia Squarci.

Πηγή: Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε