Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ήθελαν να αιματοκυλήσουν το Euro 2016 οι τρομοκράτες των Βρυξελλών – Οι στόχοι σε Γαλλία και Βέλγιο

Ήθελαν να αιματοκυλήσουν το Euro 2016 οι τρομοκράτες των Βρυξελλών – Οι στόχοι σε Γαλλία και Βέλγιο

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει τον Ιούνιο στη Γαλλία ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τρομοκρατών που χτύπησαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Το αποκάλυψε ο Μοχάμεντ Αμπρινί, παιδικός φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο «άνδρας με το καπέλο» στη φωτογραφία από το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών λίγο πριν από την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Μαρτίου.

Η αρχική πρόθεση των τρομοκρατών που χτύπησαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και τις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου (είναι πλέον βέβαιο πως είναι η ίδια ομάδα που έκανε τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις) ήταν να χτυπήσουν κατά τη διάρκεια του Euro 2016 που ξεκινά στα γήπεδα της Γαλλίας στις 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου.

Για ένα μήνα, στη Γαλλία θα βρίσκονται, πέρα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και χιλιάδες οπαδοί των εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Euro 2016. Ήταν η τέλεια ευκαιρία για να χτυπήσουν οι τρομοκράτες και όχι μόνο να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες αλλά και να ρεζιλέψουν (ξανά) την Ευρώπη.

Το σχέδιο των τζιχαντιστών να επιτεθούν στη Γαλλία κατά το Euro 2016 αποκάλυψε στις βελγικές αρχές ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο παιδικός φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο «άνδρας με το καπέλο» από τη φωτογραφία κάμερας ασφαλείας λίγο πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Liberation, αστυνομία και δικαστικές αρχές ερευνούν αν τα όσα υποστήριξε ο τρομοκράτης λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του στο Βέλγιο είναι αληθή ή όχι.

Σύμφωνα πάντως με πηγή της γαλλικής αστυνομίας, δεν αποκλείεται αυτό να ήταν όντως το έργο των τζιχαντιστών. Δεν θα ήταν έκπληξη να ετοίμαζαν οι τρομοκράτες μια τέτοια επίθεση κατά τη διάρκεια μιας από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η ανάλυση των δεδομένων που βρέθηκαν μέσα στον υπολογιστή του Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, του ενός από τους καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο, αποκάλυψε ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών σχεδίαζαν νέες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο. Ο υπολογιστής του ελ Μπακράουι εντοπίστηκε σε κάδο απορριμάτων στη συνοικία Σάερμπεκ, όπου ζούσαν τα αδέρφια Μπακράουι, καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο (ο Ιμπραΐμ) και στο Μετρό (Χαλίντ).

Εκτός από το ηχητικό όπου ο 29χρονος Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι δηλώνει πως φοβάται και δεν θέλει να βρεθεί στη φυλακή, βρέθηκε ακόμη ένα αρχείο, στο οποίο έχει καταγραφεί μια συνομιλία αρκετών λεπτών με άτομο που βρίσκεται στη Συρία, η ταυτότητα του οποίου είναι ακόμη άγνωστη.

«Είναι ένα πραγματικό brainstorming», δηλώνει πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σημειώνοντας πως ο καμικάζι του Ζάβεντεμ και ο “σύντροφός” του από τη Συρία «σχεδιάζουν επιθέσεις, αναρωτιούνται πότε πρέπει να χτυπήσουν, αν όλοι οι κομάντο πρέπει να πεθάνουν ακαριαία ή κάποιοι πρέπει να ζήσουν». Όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι μια σαφής απόδειξη πως οι δεσμοί με τη Συρία δεν κόπηκαν μετά το θάνατο του «εγκεφάλου» της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στόχοι στη Γαλλία και το Βέλγιο αναφέρονται ξεκάθαρα». Σε ένα τρίτο αρχείο άλλωστε, αναφέρονται ξεκάθαρα ως στόχοι η συνοικία της Defence (σ.σ. η επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού) και η Civitas, μια οργάνωση φονταμενταλιστών Καθολικών.

Πηγή: Liberation

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε