Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κ.Μπιλντ: “Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν”

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

Την πεποίθησή του πως οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και πως δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν, εκφράζει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε μακρά συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού .

   Συγχρόνως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει την άποψη πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη.

    Ηδη, όπως λέει, η σημερινή στρατηγική της Ευρωζώνης προκαλεί αντιδράσεις, γιατί πολλοί Ευρωπαίοι αντιδρούν στο ότι πρέπει να πληρώσουν για άλλες χώρες, ωστόσο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έφερνε την Κοινότητα μπροστά σε πολύ δυσκολότερα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπιλντ, “Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοικοδομήσουν ένα λειτουργικό κράτος και να καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία τους. Θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν”.

    Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990 είχε εφαρμόσει πολύ δραστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν εύκολο, η πολιτική αυτή ωστόσο έφερε αποτελέσματα και κάτι ανάλογο συνέβη και με την Τουρκία, που είχε πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση, αλλά χάρη στα μέτρα που πάρθηκαν το 2008, η οικονομία της χώρας σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

    Εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ευρώπη ήδη πριν από την ελληνική κρίση, ήταν μια “ένωση μεταφοράς κεφαλαίων”, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για την Ισλανδία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, και μάλιστα ως εγγυήσεις, χωρίς ποτέ να καταβάλουν αυτά τα ποσά και οι εγγυήσεις αυτές βοήθησαν ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και η αξιοπιστία αυτών των χωρών.

    Προσθέτει ακόμη ότι το κλίμα στις αγορές το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει, και λόγω των μέτρων που λαμβάνονται σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, οι αγορές δείχνουν ξανά εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ευρώ.

    Ο Σουηδός υπουργών Εξωτερικών ισχυρίζεται στη συνέντευξή του στο πως, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, εάν κάποιος πιστεύει ότι οι αγορές φέρονται πολύ αυστηρά, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι για πολύ καιρό οι αγορές αντιμετώπιζαν την Αθήνα πολύ ήπια και διατηρούσαν σταθερή την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμη και όταν ήταν πλέον σαφές ότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε