Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ξανά στους δρόμους οι Ισπανοί – Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Ραχόι

Ξανά στους δρόμους οι Ισπανοί – Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Ραχόι

Οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή στη Μαδρίτη πλημμύρισαν ξανά από κόσμο. Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν ξανά, την ώρα που ο πρωθυπουργός τους, από το βήμα του ΟΗΕ, εξήρε την «πλειοψηφία που δε διαδηλώνει»!

Οι χιλιάδες Ισπανοί που απέκλεισαν για δεύτερο βράδυ το Κοινοβούλιο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έκαναν και την προηγούμενη. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν έλειπε αλλά αυτή τη φορά διαδηλωτές και αστυνομικοί δε συγκρούστηκαν.

“Όχι, Όχι, Όχι, δεν φοβόμαστε”, φώναζαν οι διαδηλωτές, που δε μπόρεσαν να πλησιάσουν κοντά στο κτίριο της Βουλής, αφού είχαν στηθεί οδοφράγματα.

“Ήρθα χθες και θα έρχομαι όλες τις ημέρες για να πω όχι σε αυτό το σύστημα, σε αυτού του είδους την οικονομία”, δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν “Παραίτηση”.
“Ζητούμε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή δεν σεβάστηκε το πρόγραμμά της, αύξησε τους φόρους και πείραξε τις συντάξεις”, πρόσθεσε. “Να φύγουν”, έγραφε ένα άλλο πανό.

Και ενώ οι Ισπανοί έβγαιναν ξανά στους δρόμους, ο πρωθυπουργός τους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μιλούσε για την “την πλειοψηφία” των συμπατριωτών του “που δεν διαδηλώνει, για την οποία δεν μιλούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν αποτελεί την πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία”.

Ο Ραχόι ζήτησε από τους συμπατριώτες του “να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων” και να μην συμβιβαστούν. “Ξέρουμε τι οφείλουμε να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, το κάνουμε (…) ξέρουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλές θυσίες, οι οποίες είναι μοιρασμένες –αυτό θέλουμε– εξ ίσου σε όλες τις συνιστώσες της ισπανικής κοινωνίας”.

Όπου «θυσίες» είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι μισθοί των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν «παγωμένοι» το 2013.

Την Πέμπτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα, νέες περικοπές για να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, γράφει το Reuters.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νύχτα βίας στην Ισπανία – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες και video

Άγριες συγκρούσεις στη Μαδρίτη – Οι Ισπανοί “πολιορκούν” το Κοινοβούλιο

Αποσχιστική κρίση στην Ισπανία

Πόνεσε την Ισπανία το επιτόκιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε