Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ξεκίνησε για τη Γερμανία το πιο «ραδιενεργό» τρένο

Ξεκίνησε για τη Γερμανία το πιο «ραδιενεργό» τρένο
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.11.2010 | 18:27
Πρώτη δημοσίευση: 05.11.2010 | 18:27

Τρένο που μεταφέρει γερμανικά πυρηνικά απόβλητα ξεκίνησε από τη Γαλλία εν μέσω διαδηλώσεων και αντιδράσεων από τους οικολόγους.

Αναχώρησε από τη Βαλόν της βορειοδυτικής Γαλλίας γύρω στις 14:20 τοπική ώρα (15:20 ώρα Ελλάδος), αφού έγιναν οι τελευταίες τεχνικές ρυθμίσεις. Τελικός προορισμός του είναι το Γκορλέμπεν, στη βόρεια Γερμανία. Αναμένεται να φτάσει εκεί το πρωί του Σαββάτου.

Το ταξίδι του, βέβαια, θα σημαδευτεί από διαδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στον τερματικό σταθμό του τρένου, όπου οι οικολόγοι αναμένουν ότι θα συγκεντρωθούν 30.000 διαδηλωτές.

Οι οικολόγοι της Greenpeace και του δικτύου Sortir du Nucleaire υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πιο ραδιενεργή μεταφορά που έχει γίνει ποτέ, καθώς το κονβόι αυτό συγκεντρώνει, σύμφωνα με τους ίδιους, τουλάχιστον τη διπλάσια ραδιενέργεια από το σύνολο των ραδιενεργών μολύνσεων που προκλήθηκαν από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Ο αποστολέας του κονβόι, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva, ο οποίος επανεπεξεργάστηκε τα απόβλητα στο εργοστάσιό του στη Λα Αγκ, στη Μάγχη, δηλώνει από την πλευρά του ότι το φορτίο αυτό είναι «λιγότερο ραδιενεργό» από το τελευταίο που αναχώρησε για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Areva, το κονβόι μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Τα απόβλητα αυτά αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον όμιλο, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 24 εκατομμυρίων Γερμανών για ένα έτος.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο