Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξεκινούν το Σεπτέμβρη οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς αποδέχτηκαν την πρόταση του «κουαρτέτου» και θα καθήσουν από τις 2 Σεπτεμβρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ηγέτη θα γίνει στην Ουάσινγκτον και η διεθνής κοινότητα ελπίζει ότι σε διάστημα ενός έτους οι δυο πλευρές θα καταφέρουν να φτάσουν σε οριστική συμφωνία.

Στις διαπραγματεύσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση των ΗΠΑ για να μετάσχει στις συνομιλίες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη αλλά πιθανή, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος με τη διευκρίνιση πως οι συνομιλίες θα γίνουν «χωρίς προϋποθέσεις». «Το Ισραήλ προσέρχεται στις συνομιλίες με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του», καταλήγει η ισραηλινή.

Την πρόσκληση σε διάλογο χαιρέτισε και η παλαιστινιακή ηγεσία, τονίζοντας -δια του επικεφαλής των διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, πως «περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία». Θετική ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αντίθετα, η Χαμάς απέρριψε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αισθανθεί ότι δεσμεύεται από τα αποτελέσματα αυτής της παραπλανητικής πρόσκλησης», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, της οργάνωσης η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007.

Στόχος των συνομιλιών θα είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. «Αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χιλαρι Κλίντον επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από καλή πίστη και από μια δέσμευση για την επιτυχία τους.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) στην οποία αναφέρεται ότι «το Κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να στηρίξει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών» και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τυχόν προβοκατόρικες ενέργειες και εμπρηστικές δηλώσεις».

Οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έγιναν στα τέλη του 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε