Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ξεπέρασαν τον “δημοσιονομικό γκρεμό” οι ΗΠΑ – Πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία – Ομπάμα: Το πρώτο βήμα για ενίσχυση της οικονομίας

Ξεπέρασαν τον “δημοσιονομικό γκρεμό” οι ΗΠΑ – Πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία – Ομπάμα: Το πρώτο βήμα για ενίσχυση της οικονομίας

– Με ψήφους 257 υπέρ και 167 κατά πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού
– Στον Μπαράκ Ομπάμα πλέον το νομοσχέδιο για να το υπογράψει και να γίνει νόμος του κράτους
– Η συμφωνία προβλέπει αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα πάνω από 450.000$
– Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών – Έρχεται νέα… γιγαντομαχία ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Ρεπουμπλικάνους
– Φεύγει για Χαβάη για να συνεχίσει τις διακοπές του ο Ομπάμα μετά τη νίκη του επί των Ρεπουμπλικάνων

Οι διαπραγματεύσεις θύμισαν λίγο ελληνική τραγωδία. Συνομιλίες και διαφωνίες μέχρι την τελευταία ώρα. Όμως το τέλος μοιάζει με ταινία του Χόλιγουντ: happy end. Για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σίγουρα.

Η συμφωνία που πέρασε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς από τη Γερουσία, εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών στον δημοσιονομικό γκρεμό αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Μπροστά στο ενδεχόμενο της σκληρής λιτότητας, μέρος των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισε τη συμφωνία. Έτσι, με ψήφους 257 υπέρ και 167 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε τη συμφωνία και πλέον απομένει να υπογράψει το νομοσχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα για να τεθεί σε ισχύ.

“Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους είς βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως η αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού είναι ένα βήμα στο πλαίσιο μία ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Κογκρέσο, προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα αρνηθεί να διαπραγματευθεί την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους και ζήτησε λιγότερους μελοδραματισμούς στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί του προϋπολογισμού για τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Χθες, η Γερουσία ενέκρινε σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας (σ.σ. τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου), τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι συνέπειες του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού” που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013, με την ενεργοποίηση περικοπών δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Εκτός από την αύξηση της φορολογίας από 35% στο 39,6% για όσους βγάζουν περισσότερα από 450.000 δολάρια το χρόνο, η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει πως για δύο μήνες δεν θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Επίσης παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα επιτυγχάνει αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλοενέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε τον “δημοσιονομικό γκρεμό”, την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευσης του 2011 στο Κογκρέσο.

Και αφού βγήκε νικητής από την τιτανομαχία με τους Ρεπουμπλικάνους με φόντο τον δημοσιονομικό γκρεμό, ο Αμερικανός πρόεδρος φεύγει για… Χαβάη όπου θα συνεχίσει με την οικογένειά του τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιονομικό Σύμφωνο: Από σήμερα οι Ευρωπαίοι ξεχνούν την εθνική τους κυριαρχία

Στο… και 1’ γλίτωσαν οι ΗΠΑ τον δημοσιονομικό γκρεμό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε