Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξέρετε από κρατάει η σκούφια μας;

Ξέρετε από κρατάει η σκούφια μας;

Το ερώτημα ταλανίζει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα τους επιστήμονες, μέχρι πρόσφατα πιστεύανε ότι είμαστε όλοι κατά… βάθος Αφρικανοί. Δεν είμαστε όμως, νέες ανακαλύψεις λένε ότι είμαστε μάλλον όλοι Ασιάτες.

Πριν καν σταθούμε στα δύο, όταν χρησιμοποιούσαμε και τα χέρια σαν μπροστινά πόδια φαίνεται ότι ξεκινήσαμε το μακρύ ταξίδι στο χρόνο ως ανθρώπινο γένος από μια περιοχή της Ασίας. Αυτό μαρτυρούν τα απολιθώματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στη Μιανμάρ, την παλιά Βιρμανία.

Μπορεί ο πιο διάσημος πρόγονός μας η Λούσι να βρέθηκε στην Αφρική, πολύ πριν απ’ αυτή όμως υπήρχαν άλλα πλάσματα τα οποία φαίνεται πως μετεξελίχθηκαν σε αυτό που σήμερα λέγεται άνθρωπος.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα απολιθώματα τεσσάρων δοντιών ηλικίας 37 εκατ. ετών, που βρέθηκαν στην Μιανμάρ, αλλά και παλιότερα που είχαν βρεθεί στην Κίνα είναι πλέον πιο πιθανή η προέλευσή μας από την Ασία, παρά απ’ την Αφρική.

Πάντα βέβαια μιλάμε για εκτιμήσεις, αφού μιλάμε για απολιθώματα που παραπέμπουν σε κάποια μικροσκοπικά πλάσματα των 100 γραμμαρίων περίπου (όσο και τα τρωκτικά) που έτρωγαν έντομα.

Αυτά όμως τα πλασματάκια ανήκουν στα πρωτεύοντα, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οποία στη συνέχεια γέννησαν και τον άνθρωπο.

Τώρα πως πέρασαν αυτά τα πλασματάκια απ’ την Ασία στην Αφρική σε μια περίοδο που τις δύο ηπείρους χώριζε μια θάλασσα μεγαλύτερη απ’ τη σημερινή Μεσόγειο είναι ένα ερώτημα που μένει αναπάντητο.

Ίσως πάλι υπήρξε παράλληλη εξέλιξη ειδών και απλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη τις σχετικές αποδείξεις… Άλλωστε μιλάμε για μια εποχή σχεδόν 40 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε