Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Ερντογάν “κόβει” τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία – “Μέρκελ, ντροπή σου”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Έξαλλος ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές κατά πάντων
– “Ντροπή σου Μέρκελ, στηρίζεις την τρομοκρατία” δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος
– Απαγορεύουν στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στην Τουρκία
– Έτοιμος να σύρει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους Ολλανδούς για τη συμπεριφορά τους στους υπουργούς του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όσοι το στηρίζουν, συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στην αντιπαράθεση με την Ολλανδία και αλλά συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του, δήλωσε πως θα σύρει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους Ολλανδούς για την συμπεριφορά τους απέναντι σε δύο Τούρκους υπουργούς. Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του και κατά της Άνγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενος στην οποία είπε “Ντροπή σου” ενώ την κατηγόρησε πως στηρίζει την τρομοκρατία.

Η όλη αντιπαράθεση, πυροδοτήθηκε έπειτα από την άρνηση των Ολλανδών, να δώσουν άδεια προσγείωσης στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και την σύλληψη και απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων. Αμφότεροι κατευθύνονταν στο Ρότερνταμ, όπου θα απευθύνονταν σε συγκέντρωση Τούρκων ενόψει του δημοψηφίσματος για τις υπερεξουσίες του Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουρτουλμούς ανακοίνωσε πως απαγορεύεται στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε αποφασισμένος να πάει την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γι αυτή την υπόθεση. Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα πάρει “όσα μέτρα χρειάζονται” κατά των Ολλανδών. Σημείωσε ακόμα πως η Γερμανία, άλλη μια χώρα όπου απαγορεύθηκε ομιλία Τούρκου αξιωματούχου “στηρίζει την τρομοκρατία”, ενώ απευθυνόμενος προς τη Μέρκελ είπε “Ντροπή σου”.

“Παράλογα” χαρακτήρισε -σύμφωνα με το AFP- τα σχόλια του Ερντογάν, μέσω εκπροσώπου της η Άνγκελα Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση με την αντιπαράθεση μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας μοιάζει ανεξέλεγκτη, με τους Τούρκους να συνεχίζουν να προκαλούν με κάθε ευκαιρία και την ΕΕ να παίρνει μέτρα εναντίον τους, όπως η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης.

Παράλληλα, Ολλανδοί και Γερμανοί με τις εκλογικές μάχες μπροστά τους και αντι-μεταναστευτικά, ρατσιστικά και ξενοφοβικά κόμματα να καθορίζουν εν μέρει την προεκλογική ατζέντα, αναγκάζονται να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, κάτι που σίγουρα δημιουργεί εντάσεις.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε