Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ξεσηκωμός για τη διαδοχή, με τον Τσάβες σε κώμα

Ξεσηκωμός για τη διαδοχή, με τον Τσάβες σε κώμα

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καλεί τους υποστηρικτές της σε διαδηλώσεις, στην περίπτωση που ο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί.

Η ορκομωσία έχει οριστεί στις 10 Ιανουαρίου, με δεδομένη όμως την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του προέδρου, η αντιπολίτευση ζητά να να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, αν ο Ούγκο Τσάβες δεν μπορέσει να ορκιστεί.

“Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κατά της παραβίασης του Συντάγματος”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ο Χούλιο Μπόρχες, βουλευτής του κόμματος Primero Justicia, του κυριότερου αντιπάλου του Τσάβες, Ενρίκε Καπρίλες.

“Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται (ενώπιον των βουλευτών για να ορκιστεί) πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης”, τόνισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά πως ο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Κούβα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος για τρίτη θητεία, μόλις του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, πιστός σύμμαχος του Τσάβες, Ντιοσδάδο Καμπέλο είναι ένας 49χρονος πρώην στρατιωτικός και επανεξελέγη το Σάββατο πρόεδρος του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος ανέλαβε τα καθήκοντα του Τσάβες

“Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία ακόμα κι αν δεν ορκιστεί”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε