Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξέθαψαν τον Αλιέντε – Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε;

ΦΩΤΟ REUTERS

Φως στα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε θέλουν να ρίξουν οι χιλιανές αρχές για αυτό και προχώρησαν στην εκταφή της σορού του.

Η εκταφή έγινε στο κεντρικό κοιμητήριο του Σαντιάγο, στο πλαίσιο μιας έρευνας που άνοιξε το Φεβρουάριο για το θάνατο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Χιλής που ανατράπηκε το Σεπτέμβριο του 1973 από το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες του Πινοσέτ ή αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια τους την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλουν να δώσουν οι χιλιανές αρχές. Η εξέταση θα ανατεθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία και σε ξένους ειδικούς.

Ο Αλιέντε, ο πρώτος μαρξιστής που εξελέγη, το 1970, στην προεδρία της Χιλής, σκοτώθηκε από σφαίρα στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα του Σαντιάγκο, το οποίο βομβαρδίστηκε από την πολεμική αεροπορία, στη διάρκεια του πραξικοπήματος του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. Ήταν 65 χρόνων.
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε παρούσα στην εκταφή του πατέρα της - ΦΩΤΟ REUTERS
Το όπλο και οι σφαίρες που προκάλεσαν το θάνατό του δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ η χήρα του Αλιέντε και οι κόρες του δεν μπόρεσαν να δουν το πτώμα του.

Σύμφωνα με μια νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείου του Σαντιάγκο, ο πρόεδρος της Χιλής αυτοκτόνησε με μια σφαίρα κάτω από το πηγούνι.

Η οικογένειά του θεωρεί πως έχει αυτοκτονήσει, η οποία αμφισβητήθηκε ιδιαίτερα από τον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, όμως υποστηρίζει επίσης τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας.

«Μας φαίνεται σημαντικό για τη χώρα και για τον κόσμο να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε δικαστικά τις αιτίες του θανάτου και τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που τον περιέβαλαν», δήλωσε η Ιζαμπέλ Αλιέντε, κόρη του και σήμερα γερουσιαστής.

Η έρευνα για το θάνατο του προέδρου της Χιλής άνοιξε και πάλι την ίδια στιγμή που άνοιξαν 725 φάκελοι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν επί της δικτατορίας (1973-1990) και δεν είχαν ποτέ ερευνηθεί επειδή δεν είχαν γίνει μηνύσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε