Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ξεχειλίζει η οργή 4 μέρες μετά τη Σάντι και 4 πριν τις εκλογές

Ξεχειλίζει η οργή 4 μέρες μετά τη Σάντι και 4 πριν τις εκλογές

Τέσσερις ημέρες μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Σάντι, η οργή αυξάνεται στη Νέα Υόρκη και στην περιοχή της, λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και για τις ατελείωτες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο απολογισμός των θυμάτων του Σάντι αυξήθηκε στους 41 νεκρούς στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο τοπικός τύπος κάνει βιτριολικά σχόλια για τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επιμένει στην πραγματοποίηση του Μαραθώνιου της Νέας Υόρκης την Κυριακή, ενώ χιλιάδες πολίτες παγώνουν, με τα πόδια τους μέσα στο νερό.

“Κατάχρηση ενέργειας” (λογοπαίγνιο με τις εκφράσεις “κατάχρηση εξουσίας” και “κακή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας”), ήταν σήμερα ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της New York Post με μια φωτογραφία των γεννητριών που τοποθέτησαν οι διοργανωτές του Μαραθωνίου.

Παρά την κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων και την ανακοίνωση για τη διανομή ενός εκατομμυρίου γευμάτων στους ευάλωτους πληθυσμούς, η απογοήτευση είναι έντονη στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως το Στέιτεν Άιλαντ. “Αν αποσπάσουν έστω κι ένα μέλος σωστικού συνεργείου ή έναν αστυνομικό για τον Μαραθώνιο, θα ουρλιάξω”, δήλωσε αγανακτισμένος ο Τζέιμς Όντο, ένας δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το Στέιτεν Άιλαντ. “Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πια σπίτι ούτε και καμιά ελπίδα”.

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αγωνίζονται να επανασυνδέσουν χιλιάδες γραμμές που κόπηκαν από τον άνεμο ή καλύφθηκαν από τα νερά των πλημμυρών. Διότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό δεν φθάνει στους ουρανοξύστες, λείπει η θέρμανση, και ο υπόγειος σιδηρόδρομος παραμένει σταματημένος στις συνοικίες που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με την Con Edison, τον κύριο τοπικό προμηθευτή, 570.000 νοικοκυριά εξακολουθούν σήμερα να μην έχουν ρεύμα στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, 226.000 από αυτά στο Μανχάταν.

Ταξί χωρίς βενζίνη

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αποκατασταθεί αύριο Σάββατο στο Μανχάταν, που παρέλυσε μετά το πέρασμα του Σάντι την Δευτέρα, αλλά ορισμένες συνοικίες θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Η Con Edison υπογραμμίζει ότι έχει ήδη επανασυνδέσει 320.000 πελάτες από τη Δευτέρα, με τη βοήθεια χιλιάδων επιπλέον τεχνικών που σε ορισμένες περιπτώσεις ήλθαν από την Καλιφόρνια.

Αλλά πρέπει να μπορούν να εργαστούν με πλήρη ασφάλεια, καθώς υπάρχουν ακόμα χιλιάδες καλώδια που βρίσκονται παρατημένα στο έδαφος, 500 δρόμοι είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και τα υπόγεια χιλιάδων κτιρίων στο Μανχάταν είναι πλημμυρισμένα.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δεν μάσησε τα λόγια του χθες το βράδυ απευθυνόμενος στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος: οι υποσχέσεις δεν είναι αρκετές, “χρειάζονται αποτελέσματα”. Προειδοποίησε μάλιστα τους εμπόρους να μην επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αυξήσουν τις τιμές.

Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά και το μετρό και τα τρένα των προαστίων ξανάρχισαν προοδευτικά τη λειτουργία τους με την επανέναρξη σήμερα των δρομολογίων προς το Λονγκ Άιλαντ (ανατολικά) και τα βόρεια προάστια.

Όμως ο υπόγειος σιδηρόδρομος ο οποίος μεταφέρει συνήθως 5,5 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, εξακολουθεί να μην κινείται πέρα από την 34η οδό, και το κάτω μέρος του Μανχάταν εξακολουθεί να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η αστυνομία επέβαλε σήμερα αυστηρό καθεστώς “συνεπιβατισμού στα αυτοκίνητα” (carpooling, τουλάχιστον τρία άτομα ανά όχημα) στις γέφυρες που οδηγούν στο Μανχάταν: Ένας αστυνομικός ελέγχει στο εσωτερικό του οχήματος, εάν υπάρχει ο αριθμός των επιβατών που απαιτείται, αλλιώς το εκτρέπει σε άλλη κατεύθυνση.

Η Επιτροπή Ταξί της Νέας Υόρκης, η οποία διαχειρίζεται το στόλο των χιλιάδων ταξί στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι λόγω της έλλειψης των καυσίμων, τα διάσημα κίτρινα ταξί θα είναι λιγότερο πολυάριθμα σήμερα στους δρόμους.

Διότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι να βρεθεί βενζίνη, ειδικά στα προάστια και στις μικρές πόλεις στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου δεν μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς αυτοκίνητο. Η υπομονή των οδηγών που παραμένουν έως και τρεις ώρες στην ουρά για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ ή ένα δοχείο για ανεφοδιασμό της γεννήτριας τους, εξαντλείται και υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για συγκρούσεις και για προσπάθειες παράκαμψης της ουράς.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ο Σάντι χτύπησε ιδιαίτερα σκληρά, στερώντας το ηλεκτρικό από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους και αφήνοντας πίσω του 14 νεκρούς, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν κατά της χρήσης των γεννητριών, καθώς πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη Δευτέρα, λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οργή κι απογοήτευση μετά τη Sandy – Νεοϋορκέζοι ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια (VIDEO)

 

Η στιγμή που το Μανχάταν βυθίζεται στο σκοτάδι! Εντυπωσιακό video

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε