Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξυπνάει το ηφαίστειο στην Ισλανδία – Συναγερμός σε αεροπορικές εταιρείς

Ξυπνάει το ηφαίστειο στην Ισλανδία – Συναγερμός σε αεροπορικές εταιρείς

Το ηφαίστειο Bardarbunga της Ισλανδίας φαίνεται πως ξυπνά για τα καλά… Η χώρα εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση-προειδοποίηση προς αεροπορικές εταιρείες, ότι ο κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου έχει αυξηθεί σημαντικά

Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες ότι ο κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου Bardarbunga έχει αυξηθεί εξέδωσε και εσπίσημα η Ισλανδία. Όι ειδικοί τρέμουν μια επανάληψη του χάους που είχε προκληθεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο το 2010, όταν αρκετές χιλιάδες πτήσεις σε όλη την ήπειρο είχαν είχαν ακυρωθεί λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Eyjafjallajokull.
Φόβους για νέα έκρηξη του ηφαιστείου Bárðarbunga εξέφρασε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, καθώς τα τελευταία 24ωρα, εκατοντάδες σεισμοί έχουν αναγκάσει τις Αρχές να ορίσουν το επίπεδο κινδύνου σε πορτοκαλί χρώμα, το τέταρτο υψηλότερο στην κλίμακα πέντε επιπέδων.
Ο ηφαιστειολόγος στο The Open University Ντέιβ Μακ Γκάρβι, επισημαίνει ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το Bárðarbunga έδειχνε μία κινητικότητα, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι τι ακριβώς κάνει, δεδομένου ότι καλύπτεται από πάγο.
Τα στοιχεία από τα πρότυπα των σεισμών και των κινήσεων της γης αποκαλύπτουν ότι το μάγμα κινείται προς την επιφάνεια, και αν γίνεται αυτό, το ηφαίστειο θα εκραγεί. Αλλά το αν θα είναι μια ήπια ή βίαιη έκρηξη είναι ακόμη άγνωστο.
Αν η έκρηξη γίνει κάτω από παχύ πάγο, περισσότερο από 400 μέτρα πάχος, χωρίς η ηφαιστειακή πέτρα θα συσσωρευτεί στη βάση του παγετώνα με αποτέλεσμα να λιώσει τεράστιες ποσότητες νερού, σχεδόν 14 (!) φορές τον όγκο του μάγματος κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα:
Πορτοκαλί συναγερμός! Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας!


“Ξύπνησε” το ηφαίστειο Παβλόφ στην Αλάσκα – Εκτοξεύει καπνό και τέφρα σε ύψος 7.000 μέτρων!


Ταξιδάκι… αναψυχής στην Πομπηία για την Άνγκελα Μέρκελ (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε