Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Και η Αλ Κάιντα πίσω από το χτύπημα στη Μόσχα;

Σταθμός Λουμπιάνκα...ένα χάος παντού. ΦΩΤΟ REUTERS
, Σταθμός Λουμπιάνκα...ένα χάος παντού. ΦΩΤΟ REUTERS

Υπόνοιες από τον ρώσο ΥΠΕΞ ότι κρύβεται και η Αλ Κάιντα πίσω από το χτύπημα σε “συνεργασία” με Τσετσένους. Οι “μαύρες χήρες” πίσω από τις εκρήξεις σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό της Μόσχας. Στους 40 οι νεκροί…

Εμπλοκή και ξένων βλέπουν ορισμένοι πολιτικοί στην Ρωσία, στο τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Μόσχας.
 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εξτρεμιστές που δρουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν μπορεί να έχουν εμπλοκή στη διοργάνωση των επιθέσεων αυτοκτονίας.
 
Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι αντάρτες στο Βόρειο Καύκασο έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται αρκετοί αναλυτές.
 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έκανε καμία αναφορά στην Αλ Κάιντα, αλλά δήλωσε ότι οι βομβιστές μπορεί να είχαν διασυνδέσεις με εξτρεμιστές στα σύνορα Αφγανιστάν-πακιστάν, όπου έχουν έντονη παρουσία άνδρες της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν.
 
Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπήρχε ξένη εμπλοκή στις επιθέσεις, ο Λαβρόφ απάντησε : “δεν το αποκλείω”. “Όλοι γνωρίζουμε ότι στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν οι τρομοκράτες είναι πολύ καλά οργανωμένοι”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
 
“Γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα συνωμοτούν για επιθέσεις, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες χώρες. Ορισμένες φορές τα μονοπάτια οδηγούν στον Καύκασο”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Οι τρομοκράτες διάλεξαν δύο από τους πιο κεντρικούς σταθμούς του ρωσικού μετρό  για να σπείρουν τον θάνατο….

Οι επιθέσεις ήρθαν ως απάντηση των Τσετσένων αυτονομιστών στην σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους των Τσετσένων από τον ρωσικό στρατό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι επιθέσεις έγιναν σε σταθμούς του μετρό κάτω από δημόσια κτίρια στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους. Οι δύο στάσεις απέχουν περίπου ένα και τρία χιλιόμετρα αντιστοίχως από το Κρεμλίνο και την Κρατική Δούμα και βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή του μετρό, μια από τις πλέον πολυσύχναστες και κεντρικές.

Πίσω από τα χτυπήματα βρίσκονται γυναίκες Τσετσένων αυτονομιστών γνωστές ως “Μαύρες Χήρες”. Πολλοί φοβούνται για το τι μπορεί να ακολουθήσει από μια ενδεχόμενη “συνεργασία” Τσετσένων αυτονομιστών και Αλ Κάιντα.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στον σταθμό Λιουμπιάνκα του μετρό. Ήταν στις 06:56 όταν ο συρμός του μετρό έφτανε στην αποβάθρα του σταθμού. Τότε το δεύτερο βαγόνι του συρμού ανατινάχτηκε. Το πρώτο στοιχείο που υπάρχει στην υπόθεση είναι ότι μέσα υπήρχε βομβιστής ζωσμένος με τα εκρηκτικά και ότι ήταν γυναίκα.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της πόλης, καθώς είναι ισχυροί οι φόβοι των Αρχών ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί μια νέα απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στην Αγία Πετρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

Η πλατφόρμα γέμισε πτώματα αφού και μέσα αλλά και έξω από τους συρμούς ήταν αρκετές δεκάδες ανθρώπων που περίμεναν να πάνε στην δουλειά τους. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν με κάθε μέσο να βρουν ποιοι είναι ζωντανοί για να τους περιθάλψουν ενώ μαζεύουν αρκετά διαμελισμένα σώματα. 

Στο σημείο βρίσκονται και ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών ακόμη να ξεκαθαρίσει. Πληροφορίες αναφέρουν για τυλάχιστον 28 ανθρώπους νεκρούς στον σταθμό Λιουμπιάνκα και περισσότερους από 20 σοβαρά τραυματισμένους. 

Ο σταθμός Λιουμπιάνκα είναι από τους πιο κεντρικούς σταθμούς της Μόσχας. Σε μικρή απόσταση από το σταθμό όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται το αρχηγείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας ή FSB, του διάδοχου σχήματος της KGB της σοβιετικής εποχής.

Ο χάρτης του μετρό της Μόσχας. Με καφέ τετράγωνο οι δύο σταθμοί που έγιναν οι επιθέσεις.

Μισή ώρα αργοτέρα και ενώ αστυνομία και στρατός προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται μια δεύτερη έκρηξη έρχεται να συγκλονίσει την ρωσική πρωτεύουσα. Σε δεύτερο μεγάλο σταθμό του μετρό στο Παρκ Κουλτούρι στις 07:38 άλλος ένας συρμός ανατινάζεται αφήνοντας πίσω του μέχρι στιγμης 12 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. 

Από τον συγκεκριμένο σταθμό μόνο μεταξύ 07:00 και 08:00 το πρωί περνάνε πάνω από 50.000 άνθρωποι για να πάνε στην δουλειά τους. Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως ανάμεσα στους 38 νεκρούς και τους περισσότερους από 70 τραυματίες υπάρχουν πολίτες της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Αρμενίας και άλλων πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.

ΩΡΑ 08:55 Σταθμός Λιουμπιάνκα - Μόσχα ΦΩΤΟ REUTERS

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.
 
“Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα”, δήλωσε.

“Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση για ανάληψη ευθύνης”, διαβεβαίωσε εξάλλου ο κ. Μαρκίν, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της Μόσχας “βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας”.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

“Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται”, δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή. 

Το 2004 περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικό χτύπημα σε συρμό του μετρό της Μόσχας και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Την ευθύνη τότε είχαν αναλάβει Τσετσένοι αυτονομιστές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να εξολοθρεύσει τους υπαίτιους της πολύνεκρης επίθεσης. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα στην “καρδιά” της Μόσχας, συλλυπητήριο μήνυμα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβεντεφ, πρόσφερε κάθε βοήθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι οργάνωσαν την επίθεση.

Θορυβημένη από την επίθεση στο μετρό της Μόσχας, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη. «Σε απάντηση στις επιθέσεις στη Μόσχα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αυξήσει την παρουσία της στο μετρό», δήλωσε ο Τζον Γκρίμπελ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και συμπλήρωσε πως τα μέτρα είναι προληπτικού χαρακτήρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε