Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Και η Αυστρία στον South Stream

Και η Αυστρία στον South Stream

Μόσχα και Αυστρία κατέληξαν σε συμφωνία για τη συμμετοχή της δεύτερης στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream.

Η απόφαση της Βιέννης να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα, εμμένοντας, παράλληλα, στη συμμετοχή της στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα Nabucco, αναβαθμίζει το ρόλο της Αυστρίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, καθώς και τα έσοδά της από τέλη διαμετακόμισης και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη σειρά διακρατικών συμφωνιών διαμετακόμισης αερίου, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε επτά (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και Ουγγαρία).

Η αυστριακή εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG, η οποία ήδη συμμετέχει στον Nabucco, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα South Stream, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Gazprom για την κατασκευή του αυστριακού τμήματος του αγωγού που θα καταλήξει στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της στο Μπαουμγκάρτεν. Μέσω του αυστριακού τμήματος του αγωγού θα διέρχονται ετησίως τουλάχιστον 5 με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όπως ενημέρωσε η ρωσική εταιρία.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι με την έναρξη της λειτουργίας του South Stream, οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου με τις οποίες θα τροφοδοτείται η Αυστρία αναμένεται να αυξηθούν κατά 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Μπαίνει» και η Γαλλία

Εκτός από την Αυστρία, συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού θα έχει και η Γαλλία, με τον ενεργειακό όμιλο Electricite de France. Η σχετική συμφωνία θα θα υπογραφεί στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο. Αυτό συμφώνησαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, έξω από το Μιλάνο.

«Συμφωνήσαμε στην είσοδο των Γάλλων εταίρων μας στο πρόγραμμα του South Stream. Η EDF συμφώνησε, από την πλευρά της, και εξέφρασε ενδιαφέρον να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 20%. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί, τον Ιούνιο, στη Αγία Πετρούπολη», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός και έκρινε ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε