Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Και η Γαλλία στο δρόμο του νότου – Περικοπές και νέους φόρους από τους σοσιαλιστές

Και η Γαλλία στο δρόμο του νότου – Περικοπές και νέους φόρους από τους σοσιαλιστές

 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό στη σημερινή ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση σημείωσε ότι το βάρος του χρέους της χώρας έχει γίνει “συντριπτικό”, αφού “το γαλλικό δημόσιο ετησίως δαπανά κοντά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, για να εξοφλεί εγκαίρως τους πιστωτές του”, καλώντας τους συμπολίτες του να “κινητοποιηθούν”.

“Το να ελέγξουμε τις δημόσιες δαπάνες είναι κάτι το απαραίτητο. Θα καταφύγουμε λοιπόν σε νέα φορολογικά έσοδα”, ανέφερε στην ίδια ομιλία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας, θέτοντας τον στόχο “να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός ως το 2017”.

“Κάθε κοινωνικός εταίρος θα πρέπει λοιπόν να επιδείξει θάρρος και υπευθυνότητα”, επισήμανε ο ίδιος στη συνέχεια “καθ’ όσον η κρίση αυτή είναι χωρίς προηγούμενο και αντιπροσωπεύει μιαν απειλή για το κοινωνικό και δημοκρατικό μοντέλο της Γαλλίας”.

Πέραν του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού στη διάρκεια του ’17, ο πρωθυπουργός Ερό έθεσε στόχους να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα από 4,5% του ΑΕΠ φέτος σε 3% του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι φέτος πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ δημόσιες δαπάνες, αλλά του χρόνου οπωσδήποτε άλλα 33 δισ. ευρώ, όπως ζητεί στην τελική εισήγησή του στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό συνέδριο.

Ο πρωθυπουργός Ερό επιτιθέμενος ευθέως στον απολογισμό της προεδρίας του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε ότι “μεταξύ των ετών 2007 και 2011 το γαλλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 600 δισ. ευρώ, ώστε σήμερα να έχει διαμορφωθεί στα 1.800 δισ. ευρώ δηλαδή να έχει φθάσει στην περιοχή του 90% του ΑΕΠ της Γαλλίας”.

Όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας προέβλεψε ότι το τρέχον 12μηνο θα κυμανθεί στο 0,3%, αντίθετα με την πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό για αύξηση 0,7%.

Για το 2013, ο ίδιος προέβλεψε μιαν αύξηση σε ποσοστό 1,2%, αντί της έως τώρα προβλεπόμενης ποσοστιαίας αύξησης 1,75%.

Ανήγγειλε τέλος ότι, το δημόσιο θα επιδοτήσει 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα συντείνει ο βιομηχανικός τομέας να μεγιστοποιήσει την ανταγωνιστικότητά του.

“Πολλές προσλήψεις θα γίνουν άμεσα στην Παιδεία και ειδικά στην Αστυνομία”, αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός Ερό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε