Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Και η Ομπρί στην κούρσα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

ΦΩΤΟ REUTERS

Με επίθεση στον Νικολά Σαρκοζί, η Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργός Εργασίας και νυν δήμαρχος της Λιλ, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την προεκλογική μάχη στη Γαλλία και οι Σοσιαλιστές καλούνται να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο που θα «χτυπήσει» τον Νικολά Σαρκοζί. Το δυνατό τους χαρτί, ο Ντομινίκ Στρος Καν, «κάηκε» στις 14 Μαΐου και πλέον το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει πλέον να επανεξετάσει το «σχέδιο μάχης».

Όπως αναμενόταν, το χρίσμα του κόμματος θα διεκδικήσει η πρώην υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, η οποία ανακοίνωσε και επίσημα την Τρίτη πως θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου για την εκλογή στην προεδρία της Γαλλίας.

Η Ομπρί, η οποία πιστώθηκε την καθιέρωση του 35ώρου, ανακοίνωσε την απόφασή της σε συγκέντρωση στη Λιλ, πόλη της οποίας είναι δήμαρχος. Στόχος της, είπε, είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Αναμένεται να αναμετρηθεί με τον πρώην αρχηγό του κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Τόσο η Ομπρί όσο και ο Ολάντ θεωρούνται εκπρόσωποι της παλιάς γαλλικής κεντροαριστεράς, αντίθετα με τον κεντρώο πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος θεωρούνταν η μεγάλη ελπίδα του κόμματος εν όψει της μάχης του 2012.

Στην ομιλία της, η Μαρτίν Ομπρί επιτέθηκε στον Νικολά Σαρκοζί, τόσο για το πολιτικό του στιλ όσο και για το ότι πέρασε μέτρα για την μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Σαρκοζί εφαρμόζει άδικες πολιτικές που ευνοούν αποκλειστικά τους πιο προνομιούχους. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό», τόνισε η Ομπρί.

Ο Σαρκοζί βρίσκεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και η δημοτικότητά του έχει βαλτώσει περίπου στο 30%. Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να επανακάμψουν στην εξουσία μετά τις τρεις εκλογικές ήττες που υπέστησαν.

Αν και η απροσδόκητη έξοδος του Στρος Καν από την κούρσα προκάλεσε αναταραχή στην κεντροαριστερά, έδωσε μόλις μερικές μονάδες στο Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις, με τον Ολάντ να εμφανίζεται ως ο νέος υποψήφιος που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία του… Σαρκοζί!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε