Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΡΑΜΠ· ΙΤΑΛΙΑ Συννεφιά 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Και η Τσεχία λέει «όχι» στο μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα

Και η Τσεχία λέει «όχι» στο μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.08.2010 | 18:26
Πρώτη δημοσίευση: 25.08.2010 | 18:26

Μετά τη Σλοβακία, την άρνησή της να μετάσχει στο μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα προανήγγειλε και η Τσεχία!

Το δρόμο που χάραξε η Σλοβακία ακολουθεί και η Τσεχία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής της νέας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, Πετρ Νέτσιας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Σωτηρίας για την Ελλάδα, δεν προτίθεται, όμως, να συμμετάσχει σε αυτό και συμπληρώνει πως για την Τσεχία η τωρινή μεταβίβαση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από εθνικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα μη υπερβάσιμο όριο.

Σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η Τσεχία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, σχεδιάζει, όμως, την ένταξή της σε αυτή και ο Νέτσιας θέτει στη συνέντευξή του το ερώτημα εάν η ευρωζώνη, μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είναι σε θέση να δεχθεί νέα μέλη, ακόμη κι αν αυτά εκπληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Αυτός είναι κι ο λόγος, όπως σημειώνει ο ίδιος, που δεν θέλει να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία ένταξης της Τσεχίας στο ευρώ, πάντως η κυβέρνησή του υποστηρίζει την πειθαρχία στον προϋπολογισμό και τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσιας, είναι γνωστό για τον "ευρωσκεπτικισμό" του και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στην ίδια παράταξη με τους Βρετανούς Συντηρητικούς και το πολωνικό δεξιό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή αρνητική τοποθέτηση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, φέρεται να έχει προκαλέσει, ήδη, δυσαρέσκεια στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν αντιδράσει επίσημα και ιδιαίτερα έντονα στην πρόσφατη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics] Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics]
  2. Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  3. Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες! Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες!
  4. Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες! Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες!
  5. Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  6. Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία! Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook