Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Και με τη… βούλα νόμος η μεταρρύθμιση της Wall Street

ΦΩΤΟ REUTERS

Επικυρώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο νόμος για τη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ευρύτερη από το 1930.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει με αυτό το νόμο να εξασφαλίσει πως δε θα επαναληφθεί οικονομική κρίση παρόμοια με της τριετίας 2007-2009.

“Οι Αμερικανοί ποτέ πια δεν θα έχουν να ξαναπληρώσουν για τα σφάλματα της Wall Street”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο “Ρόναλντ Ρίγκαν”. Πρόσθεσε δε ότι “ποτέ στην αμερικανική ιστορία, ο καταναλωτής δεν απολάμβανε τόσο μεγάλης προστασίας”, όσο αυτή που του προσφέρουν πολλές διατάξεις του παρόντος νόμου.

“Προσέχουμε όχι τις μεγάλες τράπεζες, αλλά τους πολίτες, τους επενδυτές, τους οργανισμούς παροχής δανείων”, υπογράμμισε εξάλλου ο πρόεδρος Ομπάμα. “Κάνουμε καλά πράγματα και για τον καταναλωτή και για την αμερικανική οικονομία”.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, συνέχισε ο πρόεδρος Ομπάμα “αναχαιτίζονται και οι υπερβολές και οι καταχρήσεις, που λίγο έλειψε να καταστρέψουν εξ ολοκλήρου το πιστωτικό μας σύστημα”.

Η μεταρρύθμιση αυτή “εισάγει τη διαφάνεια ακόμα και σε περίπλοκες οικονομικές συναλλαγές, όπως αυτές που πυροδότησαν την οικονομική κρίση” εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, θυμίζοντας ταυτοχρόνως “τον αυξημένο εποπτικό ρόλο”, που επωμίζεται η Fed, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιό του.

Πρόκειται για νόμο που δύσκολα έχει το όμοιό του, αποτελείται από 2.300 σελίδες, ενώ εισάγει πολλές μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν προηγούμενο μετά τη δεκαετία του 1930, όπως σημειώνουν οι παρατηρητές, που προσθέτουν ότι “θα χρειαστεί καιρός μέχρι την πλήρη εφαρμογή του, δεδομένου ότι για την πλήρη εφαρμογή του απαιτείται σωρεία κανονιστικού χαρακτήρα διατάξεων”.

Στη Γερουσία, ο νόμος ψηφίστηκε προ ημερών μετά από μήνες διαβουλεύσεων. Προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που πρακτικά ρυθμίζει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε