Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Και ο Μπράουν έχει ευθύνη για το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρτον Μπράουν. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρτον Μπράουν. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μοιράζεται την ευθύνη…

 

για τον πόλεμο του Ιράκ με τον προκάτοχο του Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Από τη δημοσκόπηση, που έγινε από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου, προκύπτει ότι το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Μπλερ πρέπει να δικαστεί για τον πόλεμο του Ιράκ.
Η δημοσκόπηση, του ComRes για την εφημερίδα Independent, κατέδειξε ότι το 60% από τους 1.001 ερωτηθέντες ενήλικες συμφωνούν ότι ο Μπράουν φέρει ίση ευθύνη με τον Μπλερ, ενώ το 34% διαφωνεί επί του ιδίου θέματος.
 
Μόλις πάνω από το 50% των οπαδών των Εργατικών συμφωνεί με την άποψη αυτή, σε σύγκριση με το 68% των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών.
 
Ο Μπράουν, που κατά την περίοδο της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, ήταν υπουργός Οικονομικών, πρόκειται να καταθέσει στοιχεία στην δημόσια ανάκριση για τον πόλεμο του Ιράκ πριν από το τέλος του Ιουνίου οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο ήδη υστερεί έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.
 
Η απόφαση της συμμετοχής στον πόλεμο χρεώνεται κυρίως στο Μπλερ. Ωστόσο ο Μπράουν δέχεται επικρίσεις για τις αμυντικές δαπάνες, που σύμφωνα πάντα με τους επικριτές του παρεμπόδισαν τις βρετανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Την προηγούμενη εβδομάδα για έξι περίπου ώρες ο Τόνι Μπλερ κατέθετε στην επιτροπή πολέμου για το Ιράκ δηλώνοντας ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα….
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε