Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Και οι Βρετανοί στο “κόλπο” των εξορύξεων στη Κύπρο

Η Noble Energy δέχεται σειρά προτάσεων για τις περιοχές και τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δημοσίευμα του Πέτρου Θεοχαρίδη με τίτλο «Ανοικτό το θέμα σταθμού αερίου» και υπότιτλο «Περιμένουν το ’12’ για σχέδια υγροποίησης – εξαγωγής», ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι προτάσεις από σειρά ειδικευμένων σε θέματα υγροποίησης φυσικού αερίου κολοσσών δέχεται η Noble Energy με αντικείμενο τις περιοχές και τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στα οποία έχει δικαιώματα.

Γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο ότι ο σταθμός θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, αλλά πως το θέμα είναι ακόμα ανοικτό. Αυτό αποκαλύπτει ο διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων του αμερικανικού κολοσσού Ντέιβ Στόβερ, σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως εξειδικευμένα περιοδικά του κλάδου – το «Upstream».

Όπως αναφέρει ο Ντέιβ Στόβερ, στο «Upstream», κατά τη διάρκεια του τρίτιου τριμήνου, η Noble προσέλκυσε προτάσεις από αρκετές εταιρείες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για να αναπτύξουν τις μελέτες για προκαταρκτικό και τελικό λεπτομερή μηχανολογικό σχεδιασμό (FEED) για διαφορετικές πολλαπλές που είναι υπό εξέταση». Είπε, επίσης, ότι αυτό το έργο – δηλαδή η μελέτη για σταθμό LNG- αναμένεται να εστιασθεί στις πολλαπλές, πιθανές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια μονάδα υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Noble, αναλύει επίσης ότι οι δύο πλέον πιθανές περιοχές για τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου, είναι το Ισραήλ και η Κύπρος. «Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει μια δυνητική ευκαιρία για να μετατραπεί σε κέντρο διανομής (hub) για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο ίδιος. Το μέγεθος της κάθε εγκατάστασης θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κυπριακό «οικόπεδο», που είναι η επόμενη σε μέγεθος – μετά το Λεβιάθαν – προοτπτική αύξησης του χαρτοφυλακίου κοιτασμάτων της Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε