Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Και όμως η Μέρκελ κάνει…διακοπές!

REUTERS
Ενα χαλαρό Σαββατοκύριακο στις ακτές της Βαλτικής, στην Πολωνία, πέρασε η Ανγκελα Μέρκελ μετά του συζύγου της Γιοακίμ Σάουερ. Προτού αναχωρήσει όμως από τη Γερμανία φρόντισε να δώσει μια είδηση στα εθνικά -και ακολούθως τα διεθνή – μέσα.
Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Sat-1 TV εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την πρόθεσή της να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στη γερμανική καγκελαρία το 2013. Τι κι αν η κεντροαριστερή αντιπολίτευση – Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι – προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της; Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ψηφοφόρους να προτιμούν, αντί της Μέρκελ, τόσο τον (σοσιαλδημοκράτη) πρώην υπουργό Οικονομικών της Πέερ Στάινμπρουκ, όσο και τον (επίσης σοσιαλδημοκράτη) πρώην υπουργό Εξωτερικών της Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ; Η φράου Μέρκελ έστειλε το μήνυμα πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.
 
«Ελπίζω πραγματικά να καταφέρει να βρει το SPD έναν αντίπαλο υποψήφιο για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές» δήλωσε, όχι χωρίς ειρωνεία, στο Sat-1 TV. «Γνωρίζω όλα αυτά τα ονόματα που κυκλοφορούν στον Τύπο. Αλλά γιατί να μην περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί;». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», ο Στάινμπρουκ, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ από το 2005 έως το 2009 και στον οποίο πιστώνεται η έξοδος της Γερμανίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προηγείται σε δημοτικότητα της καγκελαρίου με ποσοστό 45% έναντι 36%. Στην ίδια σφυγμομέτρηση, οι ψηφοφόροι δηλώνουν πως εμπιστεύονται περισσότερο τον Στάινμπρουκ σε καίριους τομείς, όπως η οικονομική εμπειρία και η εσωτερική ασφάλεια – η Μέρκελ πάντως προηγείται στην εξωτερική πολιτική και την κοινωνική πρόνοια.
 
«Ο Στάινμπρουκ θα ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος υποψήφιος για τους συντηρητικούς», σημειώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid Κλάους-Πέτερ Σέπνερ. «Οι ψηφοφόροι τον θεωρούν περισσότερο κοντά στα καθημερινά προβλήματά τους από τη Μέρκελ». Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, η γερμανίδα καγκελάριος θα έχανε και από τον Στάινμπρουκ (με ποσοστό 48% – 37%) και από τον Στάινμαγιερ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριό της από το 2005 έως το 2009 (με ποσοστό 43% – 39%) αν διεξάγονταν σήμερα απευθείας εκλογές για την ανάδειξη καγκελαρίου. «Οταν έρθει η ώρα της προεκλογικής εκστρατείας θα ασχοληθώ με ενθουσιασμό», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξή της.
 
 
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πάντως, το ενδιαφέρον της μονοπώλησαν οι ομορφιές του Γκντανσκ, της πόλης όπου είχε γεννηθεί η μητέρα της το 1928, και του παραθαλάσσιου θερέτρου Τζουράτα όπου βρίσκεται η θερινή κατοικία του πολωνού προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
 
Συντροφιά με το ζεύγος Κομορόφσκι, Μέρκελ και σύζυγος επισκέφθηκαν την παλιά πόλη του Γκντανσκ, κάνοντας στάση σε δημοφιλές καφέ, και κατόπιν πήραν το φέρι για το Τζουράτα όπου εθεάθησαν να κάνουν βόλτα στην αμμουδιά. Για το δείπνο, επρόκειτο να τους κάνουν παρέα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και η σύζυγός του. Επισήμως, εντούτοις, το μενού δεν περιελάμβανε πολιτικές συζητήσεις καθώς η επίσκεψη της Μέρκελ ήταν «ιδιωτική».
 
 

Πηγή: ΑΠΕ, Εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε