Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Και πάλι στην Κούβα για θεραπεία ο Τσάβες

reuters
Ο πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί εκ νέου στην Κούβα για την «δεύτερη φάση» της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται για την αντιμετώπιση καρκίνου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί εκ νέου στην Κούβα όπου αναμένεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, γεγονός που εγείρει εκ νέου αμφιβολίες για το εάν θα μπορέσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.
 
Ο Τσάβες προέβη στην ανακοίνωση αυτή δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του από την Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις, εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση για την παρατεταμένη απουσία του.
 
Ο 56χρονος σοσιαλιστής πολιτικός δεν έχει αποκαλύψει τι είδους καρκίνο αντιμετωπίζει ή τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Είπε ότι θα αναχωρήσει σήμερα, αλλά όχι πόσο θα λείψει.
 
«Έχω πίστη στο Θεό, στην επιστήμη και στους γιατρούς της Κούβας και της Βενεζουέλας, όλους τους ανθρώπους που με φρόντισαν και τελικά στον εαυτό μου και στη θέλησή μου να ζήσω», είπε ο Τσάβες.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα μπορεί να μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εάν ο καρκίνος εξασθενίσει τον Τσάβες σε βαθμό που να μην μπορεί να κυβερνήσει ή εάν τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία. Δεν υπάρχει προφανής διάδοχός του στις τάξεις της συμπολίτευσης και ο ίδιος συμβάλλει καθοριστικά στη λήψη των περισσότερων σοβαρών αποφάσεων της κυβέρνησης.
 
«Το δεύτερο στάδιο (της θεραπείας) θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες με τη χημειοθεραπεία. . . είναι σχεδιασμένη από επιστήμονες λεπτομερειακά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Είμαι βέβαιος ότι το δεύτερο στάδιο θα με βοηθήσει να πάρω το δρόμο για την αποκατάσταση της υγείας μου», πρόσθεσε.
 
Ο Τσάβες διάβασε την επιστολή με την οποία ζητά άδεια από το Κογκρέσο να ταξιδέψει στην Κούβα, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τον αυθόρμητο πολιτικό, που συχνά αυτοσχεδιάζει στις δημόσιες εμφανίσεις του. Η σοβαρότητα του ήταν ανάλογη εκείνης όταν έκανε την ανακοίνωση, την 30ή Ιουνίου, πως πάσχει από καρκίνο.
 
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Τσάβες οφείλει να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο της χώρας. Ο συνταγματολόγος Γουστάβο Τάρε δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης Globovisión ότι «η χώρα χρειάζεται διακυβέρνηση, κι αυτό δεν γίνεται μέσω Twitter», αναφερόμενος στη συχνή χρήση του εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο. «Μια ιατρική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει εάν η προσωρινή απουσία του καταστεί οριστική απουσία», πρόσθεσε. Μια πηγή της αντιπολίτευσης που επικαλέστηκε ένα γιατρό υποστήριξε ότι ο καρκίνος του Τσάβες έχει παρουσιάσει μετάσταση και εξαπλωθεί.
 
Πολλοί ξένοι επενδυτές, που αντιμετώπιζαν εχθρικά τον Τσάβες μετά την εθνικοποίηση ζωτικών τομέων της οικονομίας, αναμένεται να αντιδράσουν θετικά στην είδηση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε