Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Και πάλι στο δικαστήριο ο Σίλβιο

REUTERS
REUTERS
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να παραστεί αργότερα σήμερα στην δίκη για το σκάνδαλο Mediaset/Mediatrade.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να παραστεί σήμερα σε δικαστήριο του Μιλάνου όπου επαναλαμβάνεται η διαδικασία μιας μαραθώνιας υπόθεσης για φορολογική απάτη που –μαζί με μια υπόθεση που αφορά κατηγορίες περί της εκπόρνευσης μιας ανήλικης– έχει επισκιάσει την πολιτική ζωή στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες.
 
Οι δίκες του ιταλού πρωθυπουργού κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, με την κυβερνητική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί άδικα από “αριστερούς” δικαστές και την αντιπολίτευση να ερίζει ότι ο Μπερλουσκόνι υπερπροβάλλει τις διώξεις σε βάρος του για να αποφύγει τη συζήτηση για οτιδήποτε άλλο.
 
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη που σχετίζεται με την αυτοκρατορία των ΜΜΕ που διαθέτει ο ιταλός πρωθυπουργός και αφορά καταγγελίες περί φορολογικής απάτης θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, πάντως ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου. Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι θα παραστεί στην διαδικασία εξαιρουμένου κάποιου σοβαρού πολιτικού κωλύματος.
 
Στις προηγούμενες διαδικασίες στις οποίες έλαβε μέρος ο Μπερλουσκόνι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των “κομμουνιστών” δικαστών που όπως υποστηρίζει “θέλουν να τον καταστρέψουν” και εξήγγειλε ότι θα κάμψει τις εξουσίες τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης.
 
Επικριτές του ωστόσο επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το να μειωθεί το διάστημα μέσα στο οποίο μπορούν να ασκηθούν διώξεις και το να επιβάλλονται αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα σε δικαστικούς, είναι σχεδιασμένα ακριβώς ώστε να τον βοηθήσουν να αποφύγει άλλες δυνητικές διώξεις στο μέλλον.
 
Στη σημερινή δίκη για το σκάνδαλο Mediaset και Mediatrade συγκατηγορούμενος του πρωθυπουργού είναι και ο γιος του, Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι και συνεργάτες του απέκρυψαν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγουν την καταβολή φόρων και παροχέτευσαν τα ποσά αυτά σε μυστικούς λογαριασμούς για πολιτική χρήση. Ο Μπερλουσκόνι κι οι συγκατηγορούμενοι του διαψεύδουν όλες τις κατηγορίες.
 
Η δίκη σημειώνεται δύο εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές που αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την τάση σε πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ιταλική δεξιά έχει τρωθεί σοβαρά από τις δίκες του πρωθυπουργού.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε