Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάιρο: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την αμερικανική πρεσβεία με αφορμή μία ταινία

Κάιρο: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την αμερικανική πρεσβεία με αφορμή μία ταινία

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν για μια “αντιισλαμική” ταινία εισέβαλαν στο κτίριο και έσκισαν την αμερικανική σημαία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου περίπου 3.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους σαλαφιστές και ποδοσφαιρόφιλοι, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα γιατί θεωρούν ότι μια ταινία που γυρίστηκε από χριστιανούς Κόπτες στις ΗΠΑ προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Δέκα άνδρες κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στον τοίχο που περιβάλει το κτίριο και ένας τους κατέβασε και έσκισε την αμερικανική σημαία. Στη θέση της οι διαδηλωτές ύψωσαν μια πελώρια μαύρη σημαία στην οποία ήταν γραμμένη η φράση “Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του”.

Οι αστυνομικοί που ήταν στο χώρο δεν έκαναν χρήση βίας και κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από το κτίριο.

Με ανακοίνωσή της η πρεσβεία καταδίκασε “τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ασύνετων ανθρώπων να πλήξουν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων” ενώ από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές αρχές για να αποκατασταθεί η τάξη.

Η Νάλαντ ζήτησε επίσης να μην εξάγονται συμπεράσματα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Αιγύπτου με βάση αυτό το επεισόδιο και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα ποια είναι η ταινία που προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών. Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.standupamericanow.org ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, ο οποίος εξόργισε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο όταν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, θα διοργανώσει σήμερα στη Φλόριντα την εικονική δίκη του Μωάμεθ και θα την μεταδώσει ζωντανά μέσω του Ίντερνετ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε